Mens en fagutdannet tømrer kan få generell studiekompetanse ved å ta påbygning, har ikke elever som har tatt studiespesialisering den tilsvarende retten til å begynne på yrkesfag. Ill. foto: Bo Mathisen

Nektes å bli snekker med studiekompetanse

Tjue år gamle Fabian Tunaal fra Oslo ønsker å utdanne seg til tømrer eller snekker. Det får han ikke. Han har nemlig tatt eksamen på studieforberedende til normert tid.

Publisert Sist oppdatert

Tunaal forteller til Utdanningsnytt at allerede før han var ferdig med studieforberedende, var det klart for ham at han ville ha et praktisk yrke. Likevel fortsatte han på studiespesialisering. Både han og foreldra meinte at man bør fullføre det man har begynt på.

Men da han etter et år på folkehøgskole ville ta fatt på yrkesutdanning på videregående i Oslo, fikk han ikke begynne. Han hadde brukt opp retten sin til videregående utdanning.

– Jeg kjenner mange som har skaffa seg både studiekompetanse og fagutdanning ved å ta påbygg etter fagutdanninga. Så jeg synes det er trist og rart at det ikke er mulig å gjøre det den andre veien, sier han.

 

Ingen rettighet

– Sjøl om man har brukt opp retten til videregående opplæring, for eksempel ved å gjennomføre studiespesialisering, har fylkeskommunen mulighet til å tilby yrkesfaglig opplæring. Men ungdommen har ingen rett til dette, sier Margrethe Marstrøm Svensrud, leder for seksjon for arbeidsliv og realkompetanse i Kompetanse Norge, som er en etat under Kunnskapsdepartementet.

– Hvis du har fullført yrkesfag, har du rett til å ta påbygg for studiespesialisering. Men med fullført studiespesialisering har du ikke rett til å gå over på yrkesfag. Det er større fleksibilitet i regelverket for å gå fra yrkesutdanning til studiespesialisering enn den andre veien, sier hun.

 

Feil å fullføre

Den taktiske bommen Fabian Tunaal gjorde, var å fullføre studiespesialiseringen. Dermed mista han retten til omvalg.

– Ungdom har rett til å gjøre et omvalg. Da får de også rett til utvida tid, slik at de kan fullføre utdanninga. Men det gir ikke rett til ny utdanning hvis du har fullført studiespesialisering, sier Svensrud.

Fra Opplæringskontoret for tømrerfaget i Oslo og Akershus får Utdanning opplyst at rundt regna en fjerdedel av tømrerlærlingene i deres område er voksenlærlinger.

– Voksne som ikke har fullført videregående opplæring, har rett til slik opplæring fra det året de fyller 25, sier Svensrud.

– I juni i år ble ungdomsretten utvida til å gjelde ut det året du fyller 24. Det betyr at du, på en del konkrete vilkår, kan ha rett til videregående opplæringa fram til da. Etter det slår voksenretten inn, sier hun.

– Det er viktig at rådgiverne i ungdomsskolen og i videregående gir riktige råd, sier Margrethe Marstrøm Svensrud.

 

LO jobber for ny sjanse

Helge Sporsheim representerer LO i Yrkesopplæringsnemda i Oslo. Han sier til Utdanningsnytt at det er for galt at en ungdom som er motivert for en håndverksutdanning, skal nektes opptak med den begrunnelsen Fabian Tunaal har fått. Han synes også at det ikke bør være enklere regler for å skaffe seg studiekompetanse etter en fagutdanning enn for å skaffe seg fagutdanning etter studiekompetanse. Sporsheim viser også til det store behovet for fagarbeidere vi vil få i framtida.

– Ellers er det jo slik at hvert eneste år etter tiendeklasse må ungdom ta valg som kan være avgjørende for framtida deres. Da er det lett å gjøre et dårlig valg. Derfor arbeider vi i LO for det vi kaller «en sjanse til». Vi meiner det må bli lettere å rette opp feil valg, sier han.

 

Venter på svar fra statsråden

Familien til Fabian Tunaal har skrevet brev til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) der de spør om hvordan det er meint å fungere for dem som vil ta yrkesfag etter studiespesialisering. Statsråden har ennå ikke svart.

En anonym tjueåring med et tilsvarende problem som Fabian Tunaal har tatt opp problemet på spørresida ung.no. Han får også svaret at han har brukt opp retten sin. En mulighet er likevel å sjøl skaffe seg arbeid i den bransjen han ønsker å arbeide i og arbeide der som ufaglært. Kan han etter fem år dokumentere relevant og allsidig praksis i faget kan han melde seg opp til fagprøve. Les svaret han fikk her: https://www.ung.no/oss/arbeid/141062.html

Powered by Labrador CMS