- Barna har gått av med en stor seier i denne bemanningsavtalen, og dermed har framtidens Oslo det også, sier Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for oppvekst og kunnskap (T.V). Med seg på besøk til Storgården barnehage hadde hun leder i Utdanningsforbundet Oslo, Aina Skjefstad Andersen og Roger Dehlin, nestleder i Fagforbundet Oslo og Henrik (4), Elias (4) og Viktoria (5). Foto: Lisbet Jære

Ny bemanningsnorm i Oslo-barnehagene gjelder ikke eksisterende private barnehager

50 prosent barnehagelærere og 25 prosent fagarbeidere er målet i en ny grunnbemanningsavtale for Oslo kommune, men den nye normen gjelder ikke for eksisterende private barnehager.

Utdanningsforbundet er glade for at byrådet har innført forbundets krav, og mener det vil øke kvaliteten.

– Barna har gått av med en stor seier i denne bemanningsavtalen, og dermed har framtidens Oslo det også. Jeg håper regjeringen kopierer denne avtalen og sender den på høring for at den skal gjelde nasjonalt, sier Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for oppvekst og kunnskap.

Den den nye barnehagenormen gjelder kommunale barnehager og nye private barnehager, men altså ikke allerede eksisterende private barnehager.

– Hvorfor ikke?

Kommunen kan ikke pålegge allerede eksisterende private barnehager krav som går utover kravene i barnehageloven og rammeplanen

– Vil det ikke påvirke konkurransen siden kommunale barnehager og nye private barnehager får bedre bemanning med den nye normen?

– De private barnehagene står fritt til å endre sin bemanningsnorm i tråd med Oslo kommunes barnehagenorm. Det er i dag flere private barnehager som for eksempel har høy pedagogtetthet eller samme voksentetthet som Oslo kommune. Konkurranse på kvalitet i barnehagesektoren i Oslo vil være til barnas beste, sier byråden til Utdanning.

 

– En gladsak

Byråden er på nye Storgården barnehage i Oslo for å spre den gode nyheten om at den nye grunnbemanningsavtalen som lover flere barnehagelærere og barne- og ungdomsarbeidere i hovedstaden.

– Fantastisk, sier styrer Anne Merete Sjøstrøm, om nyheten. 

– 50 prosent barnehagelærere og flere barne- og ungdomsarbeidere, dette er virkelig en gladsak. Flere pedagoger fører til bedre kvalitet, fortsetter Sjøstrøm.

 

Ekteskapsavtale

Med seg på barnehagebesøk har byråden leder i Utdanningsforbundet Oslo, Aina Skjefstad Andersen og Roger Dehlin, som er nestleder i Fagforbundet Oslo. Også de smiler fra øre til øre, et slikt kompetansekrav har de jobbet for lenge.

– Vi har en lang tradisjon om å samarbeide med Fagforbundet om grunnbemanningsavtalen, sier Skjefstad Andersen.

– Det er som et ekteskap dette, vi er enige om 80 prosent, og de 20 prosentene vi ikke blir enige om kan vi leve med, sier Dehlin, om forholdet til Utdanningsforbundet. 

Den nye avtalen inneholder for øvrig samme krav til bemanning som dagens avtale, det vil si én ansatt per sjette barn over tre år, mens det skal være én ansatt per tredje barn når de er under tre år.

 

Vikarer skal settes inn

– Jeg mener et annet viktig løft er at den inneholder krav til at det skal settes inn vikarer ved fravær. Flere barnehager i Oslo har hatt så høyt fravær at flere årsverk har gått tapt, sier Dehlin.

Avtalen inneholder i tillegg en formulering om at ekstra bemanning knyttet til barn med rett til spesialpedagogisk hjelp eller behov for tilrettelegging, skal komme i tillegg til ordinær bemanning

Norske barnehager har fått flere barnehagelærere de siste årene. Ifølge Aftenposten har det vært en økning fra 35 prosent i 2011 til 41 prosent i 2015. Men Oslo henger etter, her er kun 36 prosent av de ansatte barnehagelærere.

 

Del av 18–årig utdanningsløp

– Den forrige avtalen var fra 1987. På den tiden var barnehagesatsing familiepolitikk, mens i dag er barnehagen del av et 18–årig utdanningsløp. Vi er helt på linje med fagforeningene om at for å øke kvaliteten må en få flere pedagoger og fagarbeidere, sier Tellevik Dahl.

Etter at Oslo kommune fikk nytt byråd i fjor har barnehagesatsingen økt. Målet er at det skal etableres 3000 nye plasser i løpet av perioden. Kommunen har også økt tilsynet med private barnehager fordi politikerne ønsker lik kvalitet i alle barnehager, kommunale som private.

– Vi vet målet med 50 prosent barnehagelærere kan ta litt tid, men vi vil strekke oss etter det. Kunnskapsministeren somler, vi har ikke tid til å vente på han. Vi bruker tid og penger på dette fordi forskning viser at tidlig innsats er utrolig viktig.

– Jeg håper normen kan virke rekrutterende også, legger Skjefstad Andersen til.

– Vi er utrolig fornøyd med at den nye byråden ikke bare er opptatt av å bygge flere barnehageplasser, men av kvalitet og innhold.

 

Ser resultat av tidlig innsats

Storgården barnehage er bare ett år gammel, og har 140 barn fra 10 måneder og opp til seks år. Styreren forteller at tidligere jobbet hun på en barnehage der det kun var henne og pedagogisk leder som hadde utdanning. Det gikk utover det faglige miljøet, og gjorde jobben som styrer vanskelig fordi hun brukte mye tid på opplæring.

– Jeg vil trekke fram at vi har mange gode assistenter med lang erfaring. Men jeg ser det er ekstra viktig med utdannet fagpersonell for barna med spesielle behov. Fagpersonell fanger raskere opp de barna som ikke har det bra hjemme, og tar tak i det. Jeg kan ikke få sagt nok hvor viktig dette med tidlig innsats er, sier styrer Anne Merete Sjøstrøm.

 

NB! Artikkelen er oppdatert kl 17 med kommentar fra byråden øverst i saken.

 

Powered by Labrador CMS