Færre fagarbeidere i private barnehager

Å ansette flere barne- og ungdomsarbeidere i de private barnehagene blir for dyrt, mener PBL.

En ny rapport fra forskningsstiftelsen FAFO viser at kommunale barnehager har 18 prosent tilsatte med barne- og ungdomsarbeiderfag, mens private barnehager har 10 prosent.

– Vi vet ikke hvorfor det er forskjeller i bruken av faglærte i barnehager. Vi vet heller ikke konsekvensene av det lave antallet ansatte med slik utdanning. Men det virker rimelig å tro at fagbrevet bidrar til kvalitet, sier forsker Anna Hagen Tønder, som har utarbeidet FAFO-rapporten sammen med kollega Mona Bråten. 

Fagarbeidere koster mer

Espen Rokkan, direktør for interessepolitikk i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), peker på at en fagarbeider koster mer enn en ufaglært assistent.

– Det er et problem for de private barnehagene. Private barnehager har mindre penger til rådighet enn de kommunale barnehagene, svarer Rokkan på Utdannings spørsmål om hvorfor andelen fagarbeidere i de private barnehagene er så lav sammenliknet med i de kommunale.

– I kommunen gir tariffavtalen automatisk lønn som fagarbeider. I de tilfellene der private barnehager ikke tilbyr betingelser på samme nivå, blir det mer attraktivt å søke jobb i kommunen, sier han.

PBL vil ha fagbrev bare for barnehage

Barne- og ungdomsarbeiderutdanningen er rettet mot barn fra 0–18 år. Rokkan mener derfor at fagbrevet i barne- og ungdomsarbeiderutdanningen er ikke spesialisert nok.

– Vi ønsker oss et rent barnehagefagbrev. Dette ville påvirke barnehager i større grad. Utdanninga per nå blir ikke oppfattet som et spisset tilbud, sier han.

– Tror du at barne- og ungdomsarbeiderutdanninga hever kvaliteten i barnehagen?

– Ja, all relevant utdanning vil nok heve kvaliteten. Hvis man ikke har et slikt utgangspunkt, sier man jo egentlig at utdanning er bortkastet. Det har jeg ikke noe grunnlag for å mene, sier Rokkan.

Likevel hevder han at ikke å ansette fagarbeidere, ikke nødvendigvis går ut over kvaliteten.

– Uansett må vi konkurrere om de mest motiverte arbeidstakerne. Det er ikke nødvendigvis de med fagbrev. Et papir gir ikke automatisk en glimrende medarbeider, men sier noe viktig om prioriteringer, og er dermed positivt. Riktige mennesker er vel så viktig som flest mulig mennesker, sier Rokkan.

– Vil ha kompetansen, men ikke betale

Anne-Grete Reinertsen er fylkesseksjonssjef i Fagforbundet Vest-Agder og barne- og ungdomsarbeider i barnehage i Kristiansand kommune. Hun underviser voksne praksiskandidater som tar fagbrev gjennom studieforbundet AOF.

Reinertsen har inntrykk av at private barnehager gjerne vil ha barne- og ungdomsarbeidernes kompetanse, men ikke vil betale for den.

– Men enkelte private kjeder setter veldig pris på kompetansen og gir lønn for det, presiserer hun.

Kvalitet

 

Reinertsen oppfordrer private barnehager til å ta inn fagarbeiderne: 

– For at barnehagen skal gi kvalitet, trenger de kompetansen fra barne- og ungdomsarbeiderne En fagarbeider har med seg teorien og ser når vi må sette inn ekstra ressurser. Det er viktig å gjøre den innsatsen så tidlig som mulig, sier hun.

Reinertsen sier hun er sjokkert over at PBL vil forandre utdannelsen til et rent barnehagefagbrev.

– Det er en fordel at barne- og ungdomsarbeiderutdanningen tar for seg barn fra 0–18 år. Vi ser hele mennesket og vet for eksempel hvor viktig det er å ha begrepsforståelse for å knekke lesekoden, sier Reinertsen,

Barne- og ungdomsarbeideren påpeker også det positive i at fagbrevet gir flere bein å stå på.

– Det er ikke sikkert man vil jobbe i barnehage for alltid. Vi som har fagbrevet, kan jobbe med hele aldersgruppen fra 0–18 år, for eksempel i SFO eller oppvekstsentre.

– Behov for grunnleggende kompetanse

 Hege Valås, barnehagelærer og sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet, støtter Reinertsens oppfordring om å ansette fagarbeidere i barnehagen.

– Vi anerkjenner behovet for en grunnleggende kompetanse i bunnen. Det er behov for et kompetanseløft i sektoren. Men det må ikke gå på bekostning av vårt mål om 50 prosent barnehagelærere, sier hun.

Valås viser til den offentlige innstillingen «Til barnas beste» fra 2012, som hadde som undertittel «Ny lovgivning for barnehagene» Her anbefales det å arbeide for at andelen barnehageansatte med fagbrev økes til 25 prosent for å sikre kvalitet i barnehagene.

Powered by Labrador CMS