Masker av Kim Jong-un, Vladimir Putin og Donald Trump er populære blant barn og unge på Halloween i år. Foto: Sonja Holterman
Masker av Kim Jong-un, Vladimir Putin og Donald Trump er populære blant barn og unge på Halloween i år. Foto: Sonja Holterman

Ny trend: Disse kan du få besøk av på Halloween

Neste uke er det stor fare for at du får storpolitisk besøk. I år er det mange som kler seg ut som Kim Jong-un, Vladimir Putin og Donald Trump på Halloween.

Publisert

– De har blitt de nye klovnemaskene, sier markedskoordinator i Teknikkmagasinet, Julie Barstad.

Før Halloween kjøper mange barn og unge kostymer og masker til feiringen 31.oktober. I år har storpolitikken kommet inn for alvor.

 

Trump selger best

– Vi har ikke hatt så mange politiske masker tidligere, men i år har det tatt av, sier Barstad.

Masker av den russiske presidenten Vladimir Putin, Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og den amerikanske presidenten Donald Trump er populære.

– Politikermasker har vært populært i utlandet lenge, men i år har det kommet til Norge for fullt, sier Jan Kingell, daglig leder for Festmagasinet Standard.

I begge kjedene er det en president som er mer populær enn de andre.

– Trump selger best, sier Kingell.

– Jeg tror det er Trump som er den store vinneren i år. Han er lett gjenkjennelig, og ingen er i tvil om hvem du har kledd deg ut som, sier Barstad.

 

– Monsterpolitikere

Forsker Viggo Jan Vestel er ikke overrasket over at det er disse politikerne som er populær på Halloween. Han mener barn og unge har en egen følsomhet for hvem som er kontroversielle i voksenverdenen.

– Barn og unge oppfatter fort hvem som er «hår i suppa», sier Vestel som forsker ved Velferdsforskningsintituttet, Nova ved Oslo Met.

– Trump er jo mer enn en politiker. Han er blitt en figur. En bråkebøtte, en som går på tvers og bryter vanlige normer. Kim Jong-un har mange av de samme karaktertrekkene. Han er også en slags monsterpolitiker, sier Vestel.

I tillegg mener forskeren at det kan være noe med utseendet:

– Unge folk er opptatt av mennesker med outrert utseende, og det har jo disse politikerne. Det er nok noen som kommer til å skvette om de får disse på trappa på Halloween, sier Vestel.