Statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen tror ikke bompengemotstanderne henter mange lærerstemmer. Foto: Privat

Ekspert: – Få lærerstemmer til bompengemotsanderne

Tidligere har Fremskrittspartiet fått få lærerstemmer, men nå mener valganalytiker at det finnes et parti som har enda mindre lærerappell.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror få lærere vil putte bom-motstanderlister i valgurnen, sier valganalytiker, Svein Tore Marthinsen. Marthinsen er statsviter og har i flere år analysert stemmegivning og valg.

Han sier at lærere historisk har gitt få stemmer til de konservative partiene. Valganalytikeren spår at det er spesielt to partier som ikke kommer til å få mange stemmer fra lærerne: Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) og Fremskrittspartiet.

– Særlig Frp er underrepresentert når det gjelder læreres stemmegivning. Det partiet kan nok ikke håpe på særlig mange stemmer i år heller, sier Marthinsen.

Lærerpartiene til venstre

– I gamle dager var Venstre det store "lærerpartiet". I de senere årene har lærerne flest stemt venstreorientert på partier som SV og Arbeiderpartiet, sier Lærere er opptatt av samme saker som andre velgere, men er ikke overraskende enda litt mer interessert i skolepolitikk enn andre grupper.

– Helse, eldreomsorg, skatt, barne- og familiepolitikk, men skole og utdanning har, naturlig nok, vært den viktigste enkeltsaken for flest lærere over tid, sier Marthinsen.

Norske velgere har de siste årene blitt mer opptatt av innvandring og klima. I år tror Marthinsen mange lærere vil stemme ut fra sine oppfatninger om skole og klima.

– Jeg tror miljø og skole vil bli viktigste sakene for lærerne ved høstens valg, sier Marthinsen.

Lite skolepolitikk

Leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal tror også at Folkeaksjonen Nei til mer bompenger appellerer lite til lærerne.

– Bompengepartiet er kanskje det partiet som er minst opptatt av skole, sier Handal i podkasten Storefri.

Powered by Labrador CMS