Lindesnes trekker lærere i lønn ved testing og vaksinering

Lindesnes kommune trekker sine ansatte i lønn hvis de må vaksinere seg eller teste seg for covid-19 i arbeidstiden. Det reagerer både Utdanningsforbundet og Fagforbundet på.

– Dette er smålig. Vi skal bidra som alle andre til å bli kvitt koronaen, og så blir vi straffet på denne måten, sier lokalleder for Utdanningsforbundet Anita Tronstad.

Hun sier til Fædrelandsvennen at det har kommet mange reaksjoner fra lærerne om linja kommunen har lagt seg på.

– De har i første halvår ikke blitt prioritert i vaksinekøen i Norge. Selv om mange hadde fått dose en før skolene åpnet, er det mange som nå om dagen må oppsøke vaksinesenteret for å få dose to, sier hun.

I kommunen er det kun ett sted man kan teste seg, og det betyr for noen lærere at de bruker 1,5 time å kjøre tur retur, pluss venting. I verste fall kan de trekkes 1000 kroner.

Hege Mygland i KS sier at de ikke har hørt om andre kommuner som har en slik praksis.

– Det er ingen sentralt regulert permisjonsrettighet med lønn for å ta vaksine. Om en ansatt har rett til fri med lønn for å ta vaksine gjøres ut fra den enkelte kommunens permisjonsreglement, sier hun.

Heller ikke leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, har hørt om liknende.

– Det er uhørt å trekke lærere i lønn når de skal vaksinere seg eller må teste seg. Her står statsministeren og helseministeren på TV og oppfordrer innstendig alle som kan om å vaksinere seg og så opplever våre folk at de blir trukket i lønn hvis de får time i arbeidstida. Dette er lite gjennomtenkt personalbehandling, sier Handal.

Rådmann i kommunen, Even Tronstad Sagebakken, kjenner ikke praksisen, men rådmann Kyrre Jordbakke bekrefter at hovedregelen er at det ikke gis fri med lønn for å ta vaksine for de ansatte.

– Bakgrunnen er blant annet som ligger i å erstatte ansatte i arbeidstida. Jeg har i alle fall ikke hørt noe om at dette er noe stort problem og har selv blitt vaksinert utenom arbeidstid.

Powered by Labrador CMS