Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, varsler trolig flere stengte barnehager neste uke.

Oslo kommune stenger trolig flere barnehager neste uke

Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), sier at noen barnehager i Oslo mest sannsynlig stenges neste uke.

Publisert

– Smittespredningen fra det engelske muterte viruset har gjort det så tøft å jobbe i mange barnehager at det vil føre til at flere barnehager mest sannsynlig må stenge til uken, sier Thorkildsen til VG.

Hun sier at smitte- og bemanningssituasjonen er så belastende at sykefravær og vikarmangel gjør det uforsvarlig å holde enkelte barnehager åpne.

– Spesielt tøff er situasjonen i noen av bydelene i Groruddalen. Men også barnehager i andre bydeler sliter blytungt med å holde driften forsvarlig, sier Thorkildsen.

Les også: Julia har hatt kreft og er redd for å bli smittet på jobb

Mangler vikarer

Tidligere denne uken snakket Utdanningsnytt med tillitsvalgte og styrere i barnehager i Oslo som fortalte at pandemien og smittevernstiltakene gjør det vanskelig å skaffe vikarer i barnehagene i hovedstaden. Det øker presset ytterligere på de ansatte, som kjenner at de nærmer seg tålegrensen.

Thomas Bjerke, daglig leder i Ammerudenga barnehage i bydel Grorud sa til Utdanningsnytt at høyt smittetrykk får konsekvenser for dem.

– Dette får ringvirkninger og konsekvenser som gir økt fravær i form av karantenesituasjoner, karantener og ventekarantener, skriver daglig leder i barnehagen, sa bjerke.

Han forteller om store utfordringer med å få fatt i vikarer.

– Vikarbyråer har ikke lenger den samme kapasiteten på grunn av den økte etterspørselen generelt, og at de selv er preget av situasjonen, med økt fravær blant vikarer.

Anne Cecilie Strand, leder for Utdanningsforbundet Oslos bydelsforening i Nordstrand, forteller om stort arbeidspress og bekymring blant de ansatte.

– Det er tøffe tak. Å overholde smittevern og samtidig ha et pedagogisk tilbud, er ikke lett, selv om det kanskje høres enkelt ut.

Barnehageansatte på smittetoppen

Nye tall om smittesituasjonen i ulikeyrkesgrupper som Folkehelseinstituttet (FHI) har publisert viser at ansatte i barnehagene nå er på smittetoppen i Oslo.

Tallene for perioden januar til mars viser at også grunnskolelærerne i Oslo er mer utsatt for smitte enn de fleste andre yrkesgrupper.

– Tallene som nå også inkluderer smittede i perioden fra januar til 12. mars 2021, indikerer fortsatt høyere smitteforekomst for barnehagelærere, grunnskolelærere og assistenter i barnehage og skolefritidsordning (SFO). Dette gjelder særlig for ansatte i Oslo, sier forsker Kjetil Telle ved FHI.

Det er særlig i Oslo at lærerne er utsatt for smitte. Tallene for hele landet viser at serveringsbransjen og taxisjåfører er mest utsatt for smitte, men i Oslo er det noen andre som er mest smitteutsatt, nemlig barnehageassistentene.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS