Tormod Korpås.

– Få vaksinert nøkkelpersonell i skolen

– Ledere i skoler og barnehager står nå i et krysspress som nesten er uhåndterbart, sier Tormod Korpås i sentralstyret i UDF. Flere melder om at de ikke klarer å tilby ansatte og barn et helsefremmende miljø.

Publisert Sist oppdatert

I dag våknet Norge til nyheten om nok en smitterekord, 1156 nye tilfeller melder NTB. Ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad vil smitten fortsette å øke.

Tormod Korpås, sentralstyremedlem og leder av sentralt lederråd i Utdanningsforbundet, sier til Utdanningsnytt at han får stadig flere henvendelser fra skoleledere som er bekymret for at smittetallene øker uten at strenge tiltak er satt inn i deres kommune. Vente-og-se-holdningen gjør mange redde.

– Mange av våre ledere kvier seg for å gå åpent ut med sin bekymring. Samtidig har våre medlemmer sett at rådene fra helsemyndighetene har endret seg flere ganger. Først ble munnbind frarådet, så ble det innført. Differensierte tiltak var først uaktuelt, så ble det innført på kommunenivå og i Oslo på bydelsnivå, sier Korpås.

Han legger til at myndighetene nå også har gjort omprioriteringer i vaksinekøen.

– Så lenge ansatte ikke er vaksinert, og skoler ikke har tilgang til smittevernutstyr, så blir det en helt umulig oppgave for skolelederne å skape et trygt arbeidsmiljø for de ansatte. Situasjonen går også ut over tryggheten til elevene, sier Korpås.

Helsemyndighetene har hele tiden ønsket å holde barnehager og skoler åpne. Men helsemyndighetene har så langt ikke vært villige til å flytte skolenes og barnehagenes personale fram i vaksinekøen eller sørge for at nødvendig smittevernutstyr er på plass på arbeidsplassen.

Ønsker ikke nedstenging

Nå frykter flere at det går mot nedstenging.

– Akkurat nå må vi spørre, til hvilken pris skal barnehager og skoler holdes åpne. Arbeidsmiljøet ledere i barnehager og skoler kan tilby barn, ungdom og ansatte i noen kommuner, er ikke helsefremmende, sier Korpås.

Og man vet heller ikke hvilke kommuner som kommer til å rapportere om nye rekorder framover.

Korpås mener belastningen det er å daglig bli utsatt for potensiell smitte er blitt stadig større i 2021 og etter hvert så stor at det går ut over den psykiske helsen. Helsemyndighetene rapporterer nå om at de nye virusvariantene både er mer smittsomme, at de smitter lettere blant barn og unge, og at flere kan bli alvorlig syke. Korpås mener det må føre til at myndighetene er nødt til å ta nye grep.

– Ingen ønsker stadige nedstenginger. Men den smittesituasjonen vi opplever i stadig flere kommuner akkurat nå, gjør at skoleledere og styrere i barnehager har tatt kontakt med oss for å melde om sin bekymring, sier han.

Utdanningsforbundets ledermedlemmer er ikke komfortable med situasjonen de står i.

– De mener at dersom myndighetene skal holde barnehager og skoler åpne, så må skolenes og barnehagenes ansatte flyttes fram i vaksinekøen og smittevernutstyr må på plass, sier han.

Muntlig eksamen er i fare

Korpås mener også at den planlagte gjennomføringen av muntlig eksamen for avgangselever står i fare for å ikke kunne gjennomføres, dersom dette fortsetter.

– Den planlagte gjennomføringen av muntlig eksamen står på spill. Jokeren blir hvordan smittesituasjonen vil påvirke skolenes tilgang på sensorer, faglærere og nødvendig skoleadministrasjon. Vi kan ikke drive skole uten folk. Ergo: få vaksinert nøkkelpersonell i skolen.

– Alle vet at en–meteren ikke fungerer i skolene. Og i Viken innføres nå bruk av munnbind, selv om det ikke er kommet noe pålegg om det fra regjeringens side, sier han.

Korpås etterlyser at noe nå gjøres fra sentrale og lokale myndigheter før situasjonen kommer ut av kontroll og det ikke lenger er mulig å benytte seg av helsemyndighetenes strategi med testing, isolering, smittesporing og karantene (TISK).

Powered by Labrador CMS