Heggen og Stangnes videregående skoler i Harstad skal slås sammen til én skole i et nytt bygg. Nå pågår striden om hvor den skal ligge. Ill.foto: Wikimedia Commons
Heggen og Stangnes videregående skoler i Harstad skal slås sammen til én skole i et nytt bygg. Nå pågår striden om hvor den skal ligge. Ill.foto: Wikimedia Commons

Strid om plassering av milliardskole i Harstad

Harstad skal få en ny videregående skole til en milliard kroner. Tillitsvalgte advarer mot å bygge skolen i sentrum på grunn av luftforurensning og mangel på utearealer.

Publisert

I november vedtok Fylkesrådet i Troms å bevilge en milliard kroner til å bygge ny skole. Heggen og Stangnes videregående skoler skal slås sammen til én skole i et nytt bygg i Harstad. Nå pågår striden om hvor den skal ligge.

Politikere i Harstad har signalisert at de ønsker en sentrumsnær skole, mens lærerne på de berørte skolene er uenige.

 

Forurensing i sentrum

Denne uken gikk tillitsvalgte fra Stangnes videregående skole ut i Harstad Tidende og advarte mot å bygge i sentrum. De viser til at kommunens målestasjon viser høye nivåer av NO2 og svevestøv i området og mener trafikk og luftforurensing kan gjøre utemiljøet uholdbart.

«Det vil legge store begrensninger på undervisningen dersom man i perioder må holde seg innendørs i skoletiden på grunn av dårlig uteklima», skriver de tillitsvalgte.

 

Blir snart avgjort

Politikerne har ennå ikke vedtatt hvor skolen skal bygges, og det står om flere alternativer.

– Tomtealternativet er ikke valgt enda, men vil antakelig være bestemt innen utgangen av 2018, sa fylkespolitiker Kari-Anne Opsal (Ap) til Harstad Tidende da fylkespolitikerne vedtok ny skole.

 

Ønsker ikke sentrum

Også lærerne ved Hegge videregående skole er kritiske til en skole i sentrum. De viser til utfordringer med mer trafikk, mangel på uteområder og spesialrom for yrkesfaglinjene som krever mye plass.

«Vi anser ikke sentrumsrevitalisering som en oppgave som kommer inn under vår pedagogiske virksomhet», skriver de tillitsvalgte ved Heggen videregående i Harstad Tidende.