Det er elevene som sliter mest som rammes hardest av fraværsgrensa, mener Elevorganisasjonen. Bildet er fra en demonstrasjon utenfor rådhuset i Oslo i juni 2016. Marianne Ruud

– Fraværsgrensa rammer elevene som sliter mest

Elevorganisasjonen er bekymret for at gutter som ikke får vurdering, dropper ut av videregående. Nye tall viser at flere gutter avsluttet skoleåret uten karakter i år, sammenlignet med 2016.

Publisert

– Dette bekrefter dessverre det som alltid var vår store bekymring. Vi var redde for at elever ville bli presset ut av skolen på grunn av fraværsgrensen, spesielt elever som allerede var i faresonen for å falle fra, sier leder for Elevorganisasjonen, Agathe Waage.

 

 

– Fjern fraværsgrensen!

Antall gutter som ikke fikk karakter i ett eller flere fag har økt, og i år er det 3036 gutter som hadde for mye fravær til å få karakter.

På yrkesfag er det i år 2.4 prosent flere gutter som ikke får vurdering, sammenlignet med 2016.

– Det er åpenbart at skolene ikke klarer å tilpasse opplæringen til hver enkelt elev, selv om det er en lovfestet plikt. Det ser vi ved at det er det er store kjønnsforskjeller, sier Agathe Waage.

– Våre løsninger er for det første å fjerne fraværsgrensen, og så å satse videre på å bygge en god skole, sier Waage.

 

– Øke handlingsrommet til rektorene

Også SV er bekymret over at det er flere gutter som ikke får vurdering etter at fraværsgrensa ble innført.

– Regjeringa har en lang rekke av tiltak de kunne satt i verk, men det eneste de har sørget for er en fraværsgrense, som altså gir uheldige utslag for de elevene som i utgangspunktet sliter mest, sier Mona Fagerås fra SV.

SV ønsker å gi rektorer større frihet, for å unngå at guttene på yrkesfag går ut av skolen uten papirer.

– SV har ved flere anledninger foreslått endringer, som kan gi rom for skreddersøm for de elevene som sliter. Blant annet ved å øke handlingsrommet til rektorene, sier Fagerås.

 

Powered by Labrador CMS