Forsker vil ha NAV-klienter inn i skoler og barnehager

Arbeidslivsforsker foreslår at flere tusen NAV-klienter bør inn i kommunale stillinger, blant annet i skoler og barnehager.

Publisert

Det var på NHOs årskonferanse i Oslo at seniorforsker ved Frischsenteret, Simen Markussen, kom med det radikale forslaget. 

NHOs årskonferanse ble avholdt 7. januar i Oslo Spektrum med tittelen Remix: Det nye arbeidslivet.

Temaet var hvordan teknologirevolusjonen fører til fundamentale endringer i arbeidslivet.

– Norske kommuner må ta ansvar. Det kan de gjøre gjennom å ansette de som står utenfor arbeidslivet i tilpassede jobber i kommunene, sa Markussen foran en fullsatt sal med norske samfunns- og næringslivstopper.

Han forslo at kommunene i første omgang kan opprette 5000 tilpassede arbeidsplasser for NAV-klienter som av forskjellige årsaker har havnet utenfor arbeidslivet.

 

– Mange fordommer mot de utenfor

I pauselokalet utenfor foredragssalen sier Markussen til bladet Utdanning at skoler og barnehager er steder hvor flere av disse jobbene kan bli opprettet.

– Men det er klart det er en del jobber hvor dette ikke går. Man kan ikke være lærer eller pedagogisk leder uten å ha kvalifikasjoner. Men barnehageassistenter er et eksempel på en type arbeidsplass hvor dette er mulig. Ekstra bemanning vil gjøre tjenestene litt bedre for de som bruker dem, og samtidig vil dette være bra for de som får en jobb å gå til, sier Markussen.

– Skjønner du at en del vil være skeptiske til at tusenvis av NAV-klienter skal inn i kommunale jobber?

– Ja, jeg skjønner selvsagt det, og det vil være en del praktisk problemer som må løses. Men nå er det slik at en av fem voksne står utenfor arbeidslivet. Det er mange fordommer mot denne gruppen. Vi må endre syn på hvem disse menneskene er. Det store flertallet er helt vanlige folk som har mistet jobbene sine, sier Markussen.

Han peker på at behovet for arbeidskraft i kommunene bare vil øke i årene framover, og at dette tiltaket koster nesten ingenting ettersom NAV allerede har store utgifter knyttet til de som står utenfor. 

 

– Får se om politikerne tør

Markussen mener også trygdesystemet bør endres, slik at det kun er én felles form for trygd. Han vil bort fra dagens system med arbeidsavklaringspenger, sosialhjelp og uføretrygd. Han mener også samfunnet må slutte å betale folk for å gjøre ingenting.

– Hvis samfunnet ikke finner måter å håndtere det økende utenforskapet på, vil det isteden tvinge seg fram løsninger vi ikke liker, sier Markussen. 

Dagens modell tror han ikke det er mulig å bevare.

– Innbyggerne har en forventning om at alt av velferdstjenester skal bli bedre og bedre. Det vet vi vil kreve så høye skatteinntekter, at det er helt urealistisk, sier Markussen.

Han sier det er to valg. Enten legge om arbeidslivet slik at flere kommer i arbeid, eller kutte i velferdstilbudet. Et forsøk med NAV-klienter ut i tilpassede kommunale jobber er hans forslag til et tiltak i første kategori.

– Så får vi se om noen politikere tør å kaste seg ut i noe slikt, sier Markussen.

Les hvordan KS vurderer forslaget: Kommunene bør ikke være en «sisteløsning» for folk som havner utenfor arbeidslivet. 

 

 

Powered by Labrador CMS