Rødt-politikeren vil fjerne alle kommersielle barnehager

Mímir Kristjánsson
Mímir Kristjánsson

– Enkelte styrere i private barnehager tjener mer enn rådmannen

Mímir Kristjánsson har tatt digitale dingser fra småunger. Kommersielle barnehager er det verre med.

Publisert

Mímir Kristjánsson (33)

Hvem

Folkevalgt i Stavanger for partiet Rødt.

Tidligere journalist i Klassekampen, forfatter og samfunnsdebattant.

Aktuell

Fikk ros og ris etter at politikerne i Stavanger tok pc-ene fra elevene i småskolen og innførte regler for mobilfri skole.

Nå arbeider Stavanger-politikerne med å fjerne private bemanningsbyråer for barnehager og sykehjem.

Hvis politikere innfører duppedingser i skolen, er lærere misfornøyde. Og tar man dem bort, er de misfornøyde. Hva synes du om debatten etter at Stavanger-politikerne vedtok å ta nettbrett og pc-er fra elevene på første til fjerde trinn?

Jeg slutter aldri å la meg overraske over hvor dypt digitaliseringsmanien stikker. Det var et veldig moderat forslag, men skapte ramaskrik. Elevene kan ha pc på skolen, men de må ikke ha den med hjem. De vil ha tilgjengelig pc og mobil, hvis lærerne ønsker å bruke det.

Steffen Handal mente det rokker ved metodefriheten til lærerne?

Jeg føler meg rimelig sikker på at verken Handal eller jeg representerer hele den norske lærerprofesjonen i synet på pc i skolen. Men prinsipielt er jeg enig i at politikere ikke skal legge seg så mye borti hva lærere gjør. I Stavanger har imidlertid politikerne tidligere påtvunget elevene pc fra seks års alder. Ingen lærere ble rådført. Det koster millioner og er også et budsjettspørsmål. Det kan ikke lærere bestemme alene.

Hva med barnehagene, er ikke Stavanger fullt av velferdsprofitører som Rødt har planer om å kvitte seg med?

Vi har ett kommersielt sykehjem. Det skal bort. Men de kommersielle barnehagene er ikke lette å bli kvitt. Vi har innført en regel om at det ikke skal etableres nye. Så har vi nettopp hatt en sak i kommunestyremøte hvor det kom fram at enkelte styrere i private barnehager tjener mer enn rådmannen.

Hva har du planer om å få gjort noe med i Stavanger i 2020?

Det viktigste er et nytt bemanningssystem for sykehjem og barnehager. Private bemanningsbyråer skal ut. Vi vil isteden ha fast ansatte i kommunen som kan settes inn der det trengs.

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

Det blir Karl Marx. Til nød Friedrich Engels.

Du får holde en undervisningstime for den norske befolkning. Hva handler timen om?

Hvordan arbeiderbevegelsen bygde Norge. Jeg har skrevet en bok om Einar Gerhardsen, så kan starte der. Å kunne litt om det jeg skal undervise i, er en fordel.

Hva liker du best med deg selv?

Jeg er en ganske energisk type som får mye gjort.

Hvilken bok har du ikke fått tid til å lese?

«Kapitalen i det 21. århundre» av Thomas Piketty. Det får jeg sikkert aldri tid til heller. Det er som å ta lappen, du bør gjøre det med en gang, så slipper du å styre i ti år med at du skulle ha gjort det. For det er en annen ting jeg må gjøre, ta lappen.

Hva gjør du for å få utløp for frustrasjoner?

Da går jeg på fylla med gode venner. He, he. Men jeg kan ikke gjøre det hver gang jeg er frustrert, for da ville det gått over stokk og stein.

Hvem er din favorittpolitiker?

Einar Gerhardsen. Men jeg kan også trekke fram ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap). Hun klarte kunststykket å samle Miljøpartiet De Grønne og Bompengepartiet i samme styringskoalisjon. Så hun bør kanskje sendes til Midtøsten for å megle i Israel-Palestina-konflikten.

Hvilke tvangshandlinger har du?

Jeg er en fikler, med nøkler og andre ting.

Å være med i Rødt, og innsatsen for sosialismen. He, he. Jeg er ikke kongen av kildesortering, for å si det sånn.

Powered by Labrador CMS