Aktuelt navn: Christian Lomsdalen:

– Javisst går jeg i kirken på julaften

En av de mest profilerte motstanderne av skolegudstjenester går gjerne i kirken på julaften. – Av og til to ganger, forteller Christian Lomsdalen.

Publisert

Christian Lomsdalen (34)

Hvem

Lektor med opprykk ved
Metis videregående skole i Bergen

Aktuell

Profilert motstander av skolegudstjenester.

2400 av landets 3000 grunnskoler holder julegudstjeneste, ifølge Kommunal Rapport i 2016. Men du vil ikke sende elevene i kirken i adventstiden. Hvorfor?

– Skolegudstjeneste er religionsutøvelse tilknyttet én religion i en fellesskole. Besøk i kirker og å lære om hva som skjer der, hører hjemme i KRLE-faget. Gudstjenestene er religionsutøvelse og hører ikke hjemme i skolen. Det kommer en ikke bort fra, uansett hvor mye man sier det er tradisjon.

Mange av dem som går i kirken gjennom et år, gjør det i julen. Hvorfor ikke vise fram det som skjer akkurat i denne tiden?

– Kirken er åpen hver søndag og en rekke ganger ellers. Ønsker foreldrene at barn skal gå i kirken for å se hvordan det er der, eller for å tilbe den guden de gjør, klarer de å ta med barna selv. Skolen er ikke til for å ta med barn til utøvelse av religioner.

Hva er problemet?

– Splitting av elevmassen basert på religion er problemet. Jeg holder på med en mastergrad om fritaksretten, og det er tydelig at denne oppsplittingen er problematisk.

Går du i kirken selv på julaften?

– Javisst, av og til to ganger.

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

– Jeg er litt usikker på om jeg ville hatt kjente mennesker som lærere. Jeg vet ikke om de nødvendigvis egner seg til det. Jeg kunne tenkt meg en forelesning av Dalai Lama om de grunnleggende endringene han nå ser for seg i tibetansk buddhisme. Og det hadde vært interessant å høre fra Angela Merkel om det å være verdens mektigste kvinne over så lang tid.

Du får holde en undervisningstime for den norske befolkning. Hva handler timen om?

– Viktigheten av menneskerettigheter og av at vi følger dem og fremmer dem også inn i et endret mangfoldsbilde i det norske samfunnet.

Hva liker du best med deg selv?

– Jeg blir veldig fort engasjert og er interessert i svært mye forskjellig.

Hva er din favorittbok?

– Faglig er det «Religionspolitikk» av Ingvill Thorson Plesner. Skjønnlitterært blir det «A Song of Ice and Fire» av George R.R. Martin. Boken jeg ikke har lest, som jeg gleder meg til, er «Frihetskampen i islam» av Sylo Taraku.

Hva gjør du for å få utløp for frustrasjon?

– Det kommer an på hvorfor jeg er frustrert. Jeg har en lei tendens til å skrive leserinnlegg hvis frustrasjonen dreier seg om noe i det offentlige. Ellers spiller jeg PlayStation – for eksempel et av de mange Assassins Creed-spillene.

Hvem er din favorittpolitiker? Hvorfor?

– Jeg er usikker på om jeg har noen favorittpolitiker, men jeg synes at Audun Lysbakken, Hadia Tajik og Martin Henriksen gjør en god jobb. Ellers setter jeg pris på Henrik Asheim og podkasten han lager sammen med et par andre høyrepolitikere. Den må være norsk politikks ærligste egenfremstilling.

Hva er ditt bidrag i kampen for å redde verden?

– Hver og en av oss kan nok ikke gjøre så mye for å redde verden, men alle kan gjøre noe. Likestilling og menneskerettigheter er en grunnleggende tanke i det meste jeg gjør og engasjerer meg i.

Powered by Labrador CMS