Åpner for å prioritere lærere i vaksinekøen

Kommunene kan velge å prioritere ansatte i barnehager, skoler og SFO, etter at helsepersonell og risikogruppene er vaksinert.

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert etter at kunnskapsdepartementet presiserer at det vil være opp til kommunene om de vil prioritere ansatte i skoler og barnehager.

Onsdag ettermiddag meldte nrk.no at ansatte i skoler og barnehager nå ville bli prioritert for koronavaksinering. En time senere presiserer Kunnskapsdepartementet i en pressemelding at kommunene kan velge å prioritere disse yrkesgruppene etter at helsepersonell og risikogrupper er vaksinert.

Seniorrådgiver Cathrine Slaaen i Kunnskapsdepartementet (KD) opplyser til VG at det ikke er slik at lærerne vil være fullvaksinerte før skolestart, men at det er snakk om å legge til rette for at alle kan være beskyttet, altså at det er gått tre uker fra første dose.

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, uttalte først til NTB at han var svært glad for meldingen om vaksineprioriteringen. Men etter presiseringen fra KD er han langt mindre fornøyd. Han reagerer på at det vil være opp til kommunene å avgjøre om lærere og barnehagelærere skal prioriteres.

– Dette bidrar ikke til trygghet, men forvirring. Jeg kan ikke forstå at regjeringen ikke kan ta den avgjørelsen selv. Det virker merkelig. For ansatte i skoler og barnehager vil dette bidra til utrygghet, snarere enn å gi dem en følelse av trygghet, sier Handal til VG.

På spørsmål om hva han tenker om at mange lærere nå trodde de var sikret en prioritering i køen, sier han:

– Man sitter igjen med en opplevelse av å bli lurt. Jeg synes det er svært uheldig. Dette er unødvendig.

– Har stått i frontlinjen

Årsaken til at regjeringen åpner for at ansatte i skoler og barnehager kan prioriteres for vaksine er at man ligger etter med vaksineringen av befolkningen generelt.

Derfor må vaksineringen forseres i skoler og barnehager ettersom de skal være på grønt nivå etter sommerferien.

– De ansatte i barnehager, skoler og SFO har stått i frontlinjen og lagt inn en enorm innsats det siste halvannet året. Covid-19 har skapt mye uforutsigbarhet i arbeidshverdagen, og det har vært et ønske fra både ansatte, skoleledere og organisasjonene at de skal få vaksine så raskt som mulig. Jeg er veldig glad for at vi nå bidrar til at de ansatte kan tilbys vaksine før de starter opp igjen til høsten, sier kunnskapsminister Guri Melby i en pressemelding.

Det vil altså være kommunene selv som vurderer om de vil omprioritere. Omprioriteringen kan de gjøre først når de har vaksinert helsepersonell og risikogruppene.

– Jeg er klar over at det kan føre til noe merarbeid for kommunene å omprioritere. Jeg håper likevel at mange vil se det som en god mulighet, og at de klarer å få det til på en god måte. Jeg vet at også mange kommuner ønsker å kunne trygge ansatte i barnehager, skoler og SFO før neste skoleår, sier Melby.

Les også: 57 land har prioritert vaksinering av lærere

Purret på svar

I april i år åpnet FHI for at lærere og skoler kunne prioriteres for vaksinering, men regjeringen drøyde med sin avgjørelse. Lærerorganisasjonene purret på svar.

– Skal man prioritere å holde barnehager og skoler åpne, bør prioritering av ansatte i vaksinekøen være et viktig virkemiddel, uttalte leder for Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Skjefstad Andersen til Utdanningsnytt i april.

På en pressekonferanse i mai hadde imidlertid regjeringen, etter anbefaling fra Folkehelseinstitutt, besluttet ikke å prioritere denne yrkesgruppen for korona-vaksinering.

Nå åpner altså regjeringen for at det er opp til kommunene om de vil prioritere de ansatte i skoler og barnehager.

Les også: Mistillit til den norske regjering

Powered by Labrador CMS