Caroline Omberg i Foreldreopprøret har tidligere møtt kunnskapsminister Jan Tore Sanner utenfor Stortinget for å lever 27.000 underskrifter for en strengere bemanningsnorm. Nå vil hun ha flere foreldre med seg på demonstrasjon 1. juni. Foto: Jørgen Jelstad.
Caroline Omberg i Foreldreopprøret har tidligere møtt kunnskapsminister Jan Tore Sanner utenfor Stortinget for å lever 27.000 underskrifter for en strengere bemanningsnorm. Nå vil hun ha flere foreldre med seg på demonstrasjon 1. juni. Foto: Jørgen Jelstad.

Foreldre vil streike for skjerpet bemanningsnorm

De har over 17.000 med seg på Facebook. Nå vil Foreldreopprøret gå til barnehagestreik foran Stortinget.

Publisert

Det nye forslaget til bemanningsnorm i barnehagene har skapt stor debatt. Både barnehageansatte og foreldre har startet opprørsgrupper på Facebook med titusener av medlemmer som krever en strengere bemanningsnorm enn regjeringens forslag.

Bemanningsnorm i barnehagen

Det skal være en grunnbemanning på minst én voksen per tre barn under tre år og minst én voksen per seks barn over tre år.

Forholdet mellom antall barn og ansatte telles på barnehagenivå, ikke ned på hver avdeling.

Ingen krav om at bemanningen skal gjelde hele åpningstiden.

Regjeringspartiene og KrF er enige om noen justeringer:

  • barnehageeierne får ett år på seg til å oppfylle normen.
  • krav til vikarbruk og stedlig leder blir skjerpet.
  • vil ha gjennomgang av finansieringssystemet for å se på etterslepet på tilskudd til private eiere.
  • etablere et uavhengig tilsynsorgan.

De vil at bemanningsnormen skal gjelde hele barnehagens åpningstid, noe som ifølge regjeringen vil koste rundt 14 milliarder kroner.

 

Debatt: Arbeidstidsavtala for barnehagelærarane, kva skjedde?

 

– Hån mot barna

Kristelig folkeparti avgjør om det blir flertall i Stortinget, og forrige uke kom de til enighet med regjeringspartiene. Den enigheten innebærer ikke bemanningsnorm i hele åpningstiden.

– Regjeringen vil gjerne ha trampeklapp for at de er de første som lovfester bemanning, men forslaget er så tynt at det ikke vil ha en reell innvirkning. Det er en hån mot barna, sier Caroline Omberg, en av initiativtakerne til Foreldreopprøret 2018, til Klassekampen.

Dagen etter saken blir behandlet i Stortinget vil de derfor gå til barnehagestreik.

– Barna kan ikke heve stemmen sin selv og kan ikke streike, men det kan faktisk vi foreldre. En streik vil bety mange tapte arbeidstimer for oss og for samfunnet, og det er vi mer enn villige til å ofre på vegne av våre barn, dersom vi ikke blir lyttet til nå, sier en annen foreldreopprører, Christina Grefsrud-Halvorsen, til barnehage.no.  

 

Ikke sans for streik

Utdanningspolitisk talsperson i Høyre, Kent Gudmundsen, sier til Klassekampen at regjeringen har strukket seg langt for å møte kravene til de barnehageansatte og foreldrene. Han har ikke sansen for at foreldre tar med barna i streik.

– Jeg ville heller applaudert den betydelige satsingen på økt andel voksne i barnehagen som denne normen klargjør, sier Gudmundsen til Klassekampen.

 

Powered by Labrador CMS