Det er små forskjeller mellom de ulike tekstbehandlerne. Hvis du skifter, blir det omtrent som å komme inn i en annen matbutikk. Den nye tilbyr omtrent det samme som den forrige, skriver forfatteren av dette innlegget. Arkivfoto: Erik M. Sundt

«Skoleverket driver vranglære og er løpegutter for Microsoft»

Det er viktig at elevene vet at det finnes alternativer til Word, Excel og Powerpoint.

Mesteparten av skoleverket gjør seg fortjent til merkelappen. Nesten uten unntak snakkes det om en Powerpoint, Word og Excel i situasjoner der det skal snakke generelt om presentasjoner, tekstbehandler og regneark.

Poenget er at elevene skal lære å bruke disse programtypene – på samme måte som vi skal lære å kjøre alle typer biler og ikke bare Volvo. Elevene skal lære tekstbehandling generelt. Hvilken tekstbehandler er ikke viktig selv om de fleste skoler bruker Word. Derimot er det viktig at elevene vet at det finnes flere tekstbehandlere og litt om deres viktigste egenskaper. Slik vil elevene være i stand til å velge og bruke ulike systemer. Det vil jo være svært dårlig opplæring hvis elevene bare vet om Volvo og bare kan kjøre denne biltypen. 

Det er små forskjeller mellom de ulike tekstbehandlerne. Hvis du skifter, blir det omtrent som å komme inn i en annen matbutikk. Den nye tilbyr omtrent det samme som den forrige. Men butikkene er organisert noe ulikt – noe som det tar litt tid å finne ut av.

Disse forholdene gjelder selvfølgelig også for regneark og presentasjonsprogrammer. Verden for noen slike programtyper forholder seg omtrent slik:

 

Ingen skoler har så langt jeg vet informert elevene om konsekvensene av å lagre i filformatet til Microsoft (.docx for tekstdokumenter). Siden dette formatet er hemmelig, må du bruke Microsoft for å åpne slike dokumenter garantert feilfritt.En svært lukrativ binding for Microsoft og desto verre for brukerne. 

LibreOffice og en del andre programmer/programpakker lagrer dokumentene sin på en måte som gjør at de kan åpnes garantert feilfritt av alle andre programmer. LibreOffice kan lastes ned gratis fra http://no.libreoffice.org/

Argumentasjonen over gjelder for de som trenger/skal læres opp i kontorstøtteprogrammer. Det gjelder hele skoleverket med unntak av administrasjoner som kan ha behov for SharePoint-funksjonalitet og integrasjon mot sak- og arkivsystem.

 

  • Bjørnar S. Pedersen er datalærer i Molde

 

Powered by Labrador CMS