Startet skoleåret med minnemarkering

Etter sommerens terrorangrep var det en spesiell skolestart med minnemarkering mange steder i landet. – Engasjer dere, for det kan gjøre en forskjell for oss alle sammen, sa rektoren på Uranienborg skole til sine elever.

Alle skolene i Oslo har markert terroren som rammet Regjeringskvartalet og Utøya under mandagens skolestart, og flere andre steder i landet har det også vært minnemarkeringer. På Uranienborg skole hadde de fått låne kirken til en 20 minutters minnemarkering, hvor blant annet Herborg Kråkevik sang "Til Ungdommen" sammen med alle elevene.

- Vi bestemte oss for at vi ikke ønsket en markering med mange lys og blomster og et stort fokus på sorg. Den nasjonale sørgeperioden ble offisielt avsluttet i går, og nå må vi også begynne å tenke fremover, samtidig som det er viktig å markere det som har skjedd, sier Randi E. Tallaksen, rektor på Uranienborg skole.

I kirken hadde de samlet alle elevene fra 2. trinn og opp.

- Vi ønsket at førsteklassingene skulle få ha en normal første skoledag, hvor de fikk en positiv opplevelse av å begynne på skolen, sier Tallaksen.

Foreldrene med
Lærerne på Uranienborg diskuterte i forrige uke hvordan de ville gjennomføre minnemarkeringen, og de involverte også foreldrene i stor grad.

- Det er viktig at foreldrene står bak et slikt arrangement, og en enkel markering som vi har sett her i dag blir sett på som veldig positivt, sier FAU-leder Inger Schjoldager.

Under markeringen holdt rektor en kort tale til forsamlingen, og elever fra 4. og 8. trinn leste dikt. Flere foreldre var også til stede sammen med elevene. Schjoldager sier at trykket rundt terrorangrepet i media og offentlighet har vært veldig intenst veldig lenge, og at det kanskje for enkelte barn kan bli litt mye.

- Jeg tror nok det også er slik at enkelte barn etter hvert trenger å komme tilbake til en normal hverdag, sier Schjoldager.

Har beredskap
På Uranienborg har de ingen elever som er direkte berørt av terrorangrepet, men de har beredskap om senreaksjoner skulle dukke opp hos noen av elevene.

- Vi har rådgivere og sosiallærere som er forberedt hvis det skulle dukke opp et behov. Det er også slik at vi bevisst valgte å ha minnemarkeringen litt utpå dagen i dag, slik at elevene og klassene skulle møte hverandre først, for da kunne lærerne få et inntrykk av hvordan det lå an i sine klasser. Og etter markeringen samles alle trinnene i sine klasserom sammen med læreren, så det er ingen som går rett hjem etter dette, sier Tallaksen.

Powered by Labrador CMS