Ill.foto: Adrian/Freeimages.com

Svensk studie: Delt omsorg best for skilsmissebarn

Barn som bor mesteparten eller hele tiden sammen med én forelder, sliter mer psykisk enn barn i kjernefamilier eller barn som bor like lenge hos hver forelder.

Det viser en undersøkelse av 3656 barn gjennomført av forskere ved Karolinska Institutet ved Universitetet i Uppsala og forskningsinstituttet CHESS. Studien er den første i sitt slag i Sverige, der det er mer vanlig enn i andre land i Europa med delt omsorg for barna.

Ifølge den ferske svenske studien har eksperter på barn lenge hevdet at særlig de minste helst bør bo fast hos én forelder etter samlivsbrudd, fordi det skaper kontinuitet, stabilitet og derfor trygghet. I rapporten påpekes det at disse påstandene er lite underbygget med faktisk forskning.

 

Bedre med begge

I den svenske studien er det fylt ut skjema for hvordan det står til med barn fra 3 til 5 år, med søkelys på atferdsproblemer og psykiske utfordringer. Svarene fra både førskolepedagoger og foreldre viste at barn som bor mest eller hele tiden hos den ene av foreldrene, sliter mest. Foreldrenes svar viste at barn som bor i kjernefamilier med begge foreldre, klarer seg like bra som dem som bor 50–50 hos mor og far. Pedagogenes svar viser derimot at barn i kjernefamilier klarer seg noe bedre enn barna i familier med delt omsorg.

 

Norske tilstander

Også i Norge har det vært en diskusjon rundt fordeling og bosted etter samlivsbrudd. I 2012 hadde 26 prosent av barna delt bosted, mot 10 prosent i 2004 og 8 prosent i 2002.

Den norske studien «Hva er konsekvensene av delt bosted for barn?» fra Folkehelseinstituttet (FHI) kom 1. september og er en sammenstilling av tidligere studier. Den konkluderer med at det eksisterer for lite god forskning.

Rapporten fra FHI understreket at det ikke egentlig er så overraskende at barn har best av å ha kontakt med begge foreldre. Det ble etterlyst mer kunnskap og understreket at hvordan det går med barna ikke nødvendigvis handler om bostedsformen. Sosiale og økonomiske forhold og hvordan forholdet er mellom voksne og barn, er også svært viktig.

I januar holdt Stortingets familiekomité åpen høring om barneloven. En ny stor norsk studie viste da at barn som mister kontakten med en av foreldrene sine etter samlivsbrudd, oftere har psykiske helseplager: 

 Det er ikke selve skilsmissen som er årsaken til de psykiske plagene, men det at barn mister kontakten med én av foreldrene, som oftest far. Delt bosted kunne i stedet vært hovedregelen, sa forskeren Simone Frizel Reiter da.

Under høringen oppfordret Mannsforum familiekomiteen og Stortinget til å vedta endringer i Barneloven, slik at delt omsorg blir hovedregelen etter samlivsbrudd inntil annet er avtalt eller avgjort av en domstol. (©NTB)

Powered by Labrador CMS