Mens Lottelise Kjær (f.v.), Sandra Allum, Heidi Aske og Sandra S. Vikan streiker, drives barnehagen de er ansatt i videre med ansatte utenfra. Foto: John-Ole Engnes/Fagforbundet
Mens Lottelise Kjær (f.v.), Sandra Allum, Heidi Aske og Sandra S. Vikan streiker, drives barnehagen de er ansatt i videre med ansatte utenfra. Foto: John-Ole Engnes/Fagforbundet

Barnehageeier erstatter streikende med eksterne ansatte

Fire ansatte i Krokusen barnehage i Sandefjord er i streik. Eieren har hentet inn andre ansatte for å drive barnehagen under streiken.

Publisert

 

Streikeleder John-Ole Engnes er ikke fornøyd med at barnehagen drives videre mens det pågår en streik.

– Dette er helt horribelt. Her kommer eieren med folk fra Oslo for å drive barnehagen. Dette er personer som ungene ikke kjenner. Faktisk er bemanningen nå høyere enn vanlig. Jeg er rystet over hvordan eieren prøver å overkjøre de streikende, sier Engnes til Utdanning.

Eieren Irina Jonsson eier til sammen tre barnehager, én i Oslo og to i Sandefjord. Barnehagen hun eier i Oslo, 100 Meter Skogen, inngikk nylig tariffavtale gjennom PBL. De ansatte i Krokusen barnehage i Sandefjord prøvde sammen med Fagforbundet å få på plass en tariffavtale der også. Det lyktes de ikke med, og Fagforbundet tok derfor sine fire medlemmer ut i streik.

 

– Støtte fra foreldrene

Utdanning har ikke lyktes med å komme i kontakt med noen av foreldrene, men Engnes traff mange av dem da han sto streikevakt.

– Foreldrene sier de støtter oss og uttrykker at de ikke liker å bli møtt av vilt fremmede mennesker når de skal hente barna sine. Vi har sendt et brev til kommunen og bedt dem sjekke om de som er på jobb, nå har politiattest i orden, sier Engnes.

Krokusen barnehage har 25 barn og fem-seks ansatte, ifølge deres egen hjemmeside. Utdanningsforbundet har ingen medlemmer i barnehagen. Monica Undseth i Utdanningsforbundet Vestfold sier at de tidligere har vært inne i prosessen med å få på plass en tariffavtale i Krokusen barnehage.

– Vi hadde medlemmer der tidligere, men nå har vi ikke det. Vi støtter de streikende og synes det er hårreisende hvordan eieren håndterer denne saken, sier Undseth til Utdanning.

 

– Dette er streikebryteri

– Dette er rent streikebryteri, og vi har tatt kontakt med våre advokater, sier rådgiver i Fagforbundet, Petter Brynhildsen, til Sandefjords Blad.

– Det handler mer om pensjon enn lønn. En tariffavtale skaper også ro på arbeidsplassen og fører til mer fornøyde ansatte. Fagforbundet tok også ut sine ansatte i Hundremeterskogen barnehage i Oslo nå nylig. Da meldte eieren seg inn i Private Barnehagers Landsforbund. Dermed fikk de ansatte tariffavtale, og streiken ble avblåst, sier han.

På spørsmål om hvor lenge streiken kan vare, er Brynhildsen klar:

– Vi har hatt tilsvarende streiker i Trondheim og Bergen som varte i seks uker. Vi har midler til å lønne streikende lenge, sier han.

 

Avis avvist i døra

Lokalavisen Sandefjords Blad skriver at deres journalist banket på døren til Krokusen barnehage for å få ledelsens kommentar til at deres ansatte streiker og beskyldningene om streikebryteri. Eieren av barnehagen, Irina Jonsson, var svært lite villig til å snakke med pressen.
– Nei, du kan bare gå ut, sa hun.

Utdanning har også gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra eieren, men ikke lyktes.

 

Enda en barnehage i Sandefjord

Eieren av Krokusen barnehage eier enda en barnehage i Sandefjord, Prestekragen barnehage. De ansatte der har heller ikke tariffavtale. Utdanningsforbundet eller Fagforbundet har ingen medlemmer blant de faste ansatte der. Delta hadde det tidligere, kan rådgiver i Delta Sissel Dyblie bekrefte.

– Vi hadde medlemmer i Prestekragen barnehage, men har ikke det lenger. Vi har hørt noen rykter, men vet ikke helt hvorfor vi ikke har noen medlemmer der lenger, sier Dyblie.

Hun følger også med på streiken ved Krokusen barnehage og har fått med seg at den er i full drift.

– Dette strider med gjeldende regler i arbeidslivet. Å hente inn andre arbeidstakere under en streik, er streikebryteri, sier Dyblie.

Powered by Labrador CMS