Nettredaktør i Utdanning, Paal Svendsen, i samtale med professor James Garbarino i podkasten Storefri. Foto: Sonja Holterman.

Dette kjennetegner unge som dreper

De unge som dreper er gutter, er moralsk utviklingshemmede og har opplevd omsorgssvikt eller traumer uten å få hjelp, sier den amerikanske professoren James Garbarino.

Publisert Sist oppdatert

Psykologiprofessor James Garbarino har forsket på unge som dreper i mange år, og denne uka har han deltatt i Arendalsuka og holdt foredrag om funnene sine. Garbarino har oppdaget at barn som dreper har én ting til felles.

– Når vi undersøker unge drapsmenn, ser vi nesten alltid traumer eller omsorgssvikt som er ubehandlet, sier Garbarino i dette intervjuet i podkasten Storefri.

I USA er det langt flere unge drapsmenn enn i Norge, men også her i landet har det de siste årene vært flere saker hvor unge har drept. Denne uka ble en 21 år gammel mann siktet for å ha tatt livet av sin stesøster. og for å ha forsøkt å skyte flere i en moské i Bærum. I sommer ble en 17 år gammel gutt dømt for drap på ei 16 år gammel jente i Vinstra. I begge de tilfellene lekket drapsmennene planene sine. Dette er noe unge drapsmenn ofte gjør.

James Garbarino. Foto: Paal Svendsen

– De fleste unge som dreper, lekker informasjon om drapsplanene på forhånd. Enten på nett eller til venner, sier Garbarino.

Han mener at lærere og andre voksne må oppmuntre ungdom til å fortelle dersom de hører om unge som vil drepe.

– Unge må forsikres om at de trygt kan gi beskjed om drapsplaner uten at det får negative følger. Unge vil ikke sladre, de frykter at den som har snakket om å drepe ikke mente det og at han nå skal bli straffet, sier Garbarino.

– De unge som dreper er gutter, de er psykopater eller moralsk utviklingshemmede som man også kan kalle dem, og har opplevd omsorgssvikt eller traumer uten å få hjelp, sier Garbarino, er menn.

Hele intervjuet her:

Andre podkaster fra Storefri:

Powered by Labrador CMS