Høyres satser ser mer på prestasjoner enn faglig og personlig vekst, og dette øker stressnivået i skolen, skriver Terje Bjøro. Foto: Privat

Høyre og Oslo-skolen

DEBATT: – Opplæringsloven brytes på barneskoler i Oslo på grunn av dårlig økonomi, hevder Høyres byrådslederkandidat.

Publisert Sist oppdatert

Høyres byrådslederkandidat, Eirik Lae Solberg, hevder i en kommentar på Facebook at opplæringsloven brytes på barneskoler i Oslo på grunn av dårlig økonomi. Høyres kandidat forteller underlig nok ikke hvilke skoler det gjelder og hvordan reglene er brutt. Dette må frem i lyset av hensyn til elever/foresatte, skolenes ledelse og skoleeier: Oslo kommune. Saken er alvorlig. Byråden bør ta fatt i dette og eventuelle forhold må rettes. Jeg regner med at det ikke er løse påstander, men anklager med substans.

Høyre hadde makten i Oslo-skolen i 18 år. Skolene fikk stadig dårligere økonomi. Pengene fulgte eleven. Fulle klasser har lønt seg. Elever som slutter, gjør det vanskelig økonomisk og driftsmessig for skolene. Nå går det rødgrønne byrådet inn for en justering. MDG (Miljøpartiet De Grønne) har f.eks. programvedtatt at man i videregående skole fortsatt skal kunne søke fritt, men faste beløp skal gå til gruppe/klasse slik at skolen ikke får problemer når elever slutter. Man vil også gi særskilt bistand til skoler som sliter med gitte utfordringer og har større behov enn andre for miljøassistenter, psykolog etc. Dette er riktig politikk og initiert av tidligere skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) og nåværende skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). For oss velgere og skolefolk er det viktig at byrådet fortsetter sitt arbeid.

Malkenes-saken var stygg. Her viste Høyre at de ikke forstod hva saken dreide seg om og gav full støtte til tidligere etatsdirektør uten å gi byråden den minste oppbakking. Det ble et forunderlig spill i Oslo bystyre, helt i strid med vanlig parlamentarisk praksis. Høyre har videre satset og vil fortsette å satse på testing og se mer på prestasjon enn faglig og personlig vekst. Høyres blinde fokus øker stressnivået og gjør skolen fremmed for de av oss som i hele vår skolekarriere har arbeidet for kunnskap, lek, det hele mennesket og å gjøre barn og unge til gagns mennesker, ikke roboter.

Min oppfordring til høstens velgere: Støtt byrådet. Stem rødgrønt.

Powered by Labrador CMS