Den sosiale mobiliteten er mye mindre enn hva som tidligere har vært kjent, ifølge ifau.se. Foto: Sarah Brucker

Sosial mobilitet mindre enn antatt

Barn tar i mindre grad høyere utdanning enn sine foreldre, viser en rapport fra Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk (IFAU).

Tidligere forskning har vist at familiebakgrunn har betydning for barnas utdanning. Når en tar med flere slektsledd bakover og barnas sosiale mobilitet, er det færre enn tidligere som tar høyere eller lavere utdanning enn det som er vanlig i familien. 

Barn har i stor utstrekning samme sosioøkonomiske ståsted som sine foreldre. Forskjell mellom foreldre og barn, angående utdannelse, inntekt og yrke, brukes ofte som et bilde på den sosiale mobiliteten. Forfatterne bak rapporten har kartlagt fire generasjoner. 

– Fra tidligere tider har vi sett at barn ofte ligner sine foreldre, for eksempel på utdanningsnivå, sier Adrian Adermon, en av forfatterne av rapporten.

– Sammenhengen er enda sterkere enn vi tidligere har trodd når vi tar med slektninger. Vi har sett på foreldre og barn, men også inngiftede slektninger og andre de er i slekt med. 

Analyser av barnas utdanningsnivå som bare tar hensyn til foreldrenes utdanningsnivå, har vist at barn i gjennomsnitt tar ett år lengre utdanning enn sine foreldre.

Når en i rapporten tar hensyn til hele slekten, viser den at den sosiale mobiliteten er mye mindre enn hva som tidligere har vært kjent.

Powered by Labrador CMS