Annonse
Dette er Slottsfjellskolen, bygningen som skal huse den planlagte skolen. Foto: Wikimedia Commons/Peter Fiskerstrand
Dette er Slottsfjellskolen, bygningen som skal huse den planlagte skolen. Foto: Wikimedia Commons/Peter Fiskerstrand

Tønsberg kan få landets første privatskole for barn med høy IQ

Landets første skole for evnerike barn kan starte i Tønsberg. Bystyret vedtok forrige uke å tillate en slik privatskole, og nå behandler Utdanningsdirektoratet saken.

Annonse

Bystyret i Tønsberg vedtok forrige uke at stiftelsen Impigro kan få starte en privatskole for evnerike barn. En slik skole finnes ikke i Norge fra før, og flere familier har flyttet til Danmark med sine evnerike barn.

 

Rådmannen sa nei

– Vi får veldig mange henvendelser fra norske foreldre som har møtt muren i den norske skolen. Noen evnerike barn fungerer fint i det vanlige skolesystemet, men mange gjør det ikke, sier Arnfinn Rismoen, skoleleder for skolen Mentiqa på Nordjylland i Danmark.

Rismoen er selv norsk, og er mannen bak stiftelsen Impigro. Flere politikere i Tønsberg er kritiske til opprettelsen av privatskolen, men 11. november i år vedtok bystyret at de vil tillate en slik skole.

– Rådmannen innstilte på nei til denne skolen, det samme gjorde utvalget for oppvekst i kommunen, men da bystyret behandlet saken forrige uke hadde Høyre snudd og det ble ja til skolen, sier Erik Relander Tømte, enhetsleder for Oppvekst i Tønsberg kommune.

 

150 elevplasser

Men fortsatt er det ikke sikkert at skolen blir etablert.

– I går sendte kommunen saken til Utdanningsdirektoratet, som nå skal avgjøre om det blir en slik skole i Tønsberg, sier Erik Relander Tømte.

Impigro er en nyetablert stiftelse og planen er at skolen skal hete MentIQ-Olympus, og skolen ønsker å ta imot 150 elever fra 1. til 10. klasse. Målet er å gi et tilbud til barn med høy IQ fra hele landet.

– Meningen er at hele landet skal være inntaksområde, og vi vet at familier fra Alta i nord til helt sør i landet er villige til å flytte på seg for å gi barna et godt skoletilbud, sier Arnfinn Rismoen.

I dag er det tre norske elever ved den danske skolen, mens tre gikk ut fra tiende i juni. Den danske IQ-skolen har en prøveuke med tester og samtaler med barna som ønsker å gå der, dette er ikke lov i Norge.

 

Flere private skoler enn gjennomsnittet

– I Norge sier regelverket at skolen må være åpen for alle, og det kommer den til å være. Men vi kommer til å ha spesielt fokus på teoretisk undervisning og evnerike barn, sier Rismoen. Han tror ikke det vil bli noe problem å fylle opp skoleplassene.

– Målet vårt er ikke at alle smarte barn skal gå på den skolen, men vi vil gi et tilbud til de evnerike barna som ikke får god nok tilpasset opplæring i den offentlige skolen, sier Rismoen.

Tønsberg har allerede flere private skoler enn landsgjennomsnittet, og Øyvind Werrum i Utdanningsforbundet i Tønsberg skriver i Tønsbergs Blad at han er skuffet over at bystyret åpner for enda en privat skole, fordi han mener det vil gå ut over mangfoldet i den offentlige skolen.

Utdanningsdirektoratet opplyser overfor Utdanning at de skal behandle søknaden innen 1. april 2016.

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!