Johanne har mista troa på kunnskapsministeren

Onsdag 11. mai stekte sola gatene i Oslo. Likevel hadde Johanne Akerø frysninger.

Publisert

Hvordan var det å se alle elevene som møtte opp for å demonstrere mot fraværsgrensa?

Dette er spalten Aktuelt navn fra Utdanning nr. 10/2016.

Denne gangen har vi snakket med Johanne Akerø (16), som leder Elevorganisasjonen i Oslo. Hun er elev ved Oslo Katedralskole.

Aktuell: Ledet demonstrasjon mot de nye reglene for fravær i videregående skole. 2000 elever fra ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo møtte opp på Rådhusplassen 11. mai. 

Det var helt fantastisk. På morgenen 11. mai var jeg på intervju på TV2, og da jeg kom ut på Karl Johans gate, møtte jeg hele skoleklasser som var på vei til rådhuset. Da fikk jeg frysninger. Alle sammen var på vei for å demonstrere mot fraværsgrensa. Det er lenge siden sist elevene her i landet har samlet seg og demonstrert mot en sak.

 

Hvorfor er dette så viktig for dere elever?

Fraværsgrensa som regjeringen vil innføre, handler om oss elever, og likevel hører de ikke på oss. Dette rammer oss alle, og nå sier vi ifra hva vi mener om den.

 

Tror du dette vil få regjeringen til å endre mening og fjerne denne regelen?

Vi har vel egentlig mista troa på kunnskapsministeren, men håper at politikerne på Stortinget vil skjønne at dette er en dårlig idé. De skal behandle saken i juni, og da håper vi at det i det minste kan komme andre endringer i tillegg. For eksempel vil vi ha bedre skolehelsetjeneste og psykologer til å hjelpe elever som ikke trives på skolen og derfor har mye fravær.

 

Hvis du fikk holde en undervisningstime for regjeringen, hva skulle den handle om?

Først skulle de få høre litt om elevmakt og elevdemokrati. Jeg vil prate om at de bør høre på oss når vi rammes av det de vedtar. I tillegg vil jeg prate om stykkprisfinansiering, det er jeg veldig imot. Og så litt om segregering av mottakselever. Det er ikke bra. Og enda noen ting.

 

Det hadde blitt en lang time for dem. Men har du en favorittpolitiker?

Bernie Sanders. Jeg er stor fan av han. Jeg liker at han vil gjøre utdanning gratis, og så står han fast på det han mener.

 

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

Jeg tror kanskje jeg ville hatt Mor Teresa som lærer. Hun er en stor inspirasjon.

 

Hva er din favorittbok?

«Haiene» av Jens Bjørneboe. Boka har så mange tilknytninger til det å være ung i dag. Den handler om det å være i en gjeng og å være alene.

 

Hvilken bok har du ikke fått tid til å lese?

Å, det er mange. Skulle vel ha lest Bjørnstjerne Bjørnson og sånne. Men en bok jeg ikke har lest, er den siste «Ringenes Herre»-boka. Det er et stort problem, men den er jo så tykk.

 

Hva gjør du for å få utløp for frustrasjon?

Når jeg er frustrert over noe, prøver jeg å tenke på noe annet. Jeg ser en film eller serie, eller er med venner.

 

Hvilke tvangstanker har du?

Ingen.

 

Hva er ditt bidrag i kampen for å redde verden?

Å være i Elevorganisasjonen er mitt bidrag nå. Det blir kanskje noe mer senere.

 

Powered by Labrador CMS