Barnehagelærer Eivind Simensen har tatt med hele avdelingen på tur til et islagt tjern. Sandrine (f.v.), Krisander Evjen Granvold, Oliver Kjernsli Tessem, Alfred Paulsen Bekkelund, Imka Elvira Sørlie, Iben Hornum Wetlesen, Ella Nordahl Holmesland og Emil Olstad Skaug. Foto: Tore Fjeld

I denne barnehagen er det få begrensninger

Barna leker på islagt vann, klatrer i trær og ser dyr bli slaktet. I Sinober naturbarnehage er det få begrensninger.

Publisert Sist oppdatert

Med isboret i den ene hånda, og en treåring i den andre, trasker barnehagelærer Eivind Simensen med lette steg på den barfrosne stien. Snøen kom ikke så tidlig denne vinteren, men desto bedre forhold for å gå på skøyter!

Denne artikkelen var først publisert i tidsskriftet Første steg nr.1/2016.

Hele utgaven leser du elektronisk her

 

 

Sinober naturbarnehage

  • Privat friluftsbarnehage i Nittedal kommune i Akershus, eid av Ellen Sønsteby og Erik Mørch siden 2000.
  • Har to småbarnsavdelinger for barn fra ett til tre år på Sagtomta med til sammen 25 barn, og tre avdelinger for barn fra tre til seks år på Sinober sportsstue med til sammen 36 barn.

 

Sinobers historie

  • Stedet var opprinnelig finneplass, altså bosted for utvandrere fra Finland som kom til Norge på 1600-tallet.
  • Fra 1829 ble Sinober husmannsplass under gården Skøien (Skøyen) i Nittedal.
  • Stedet ble tidligere kalt Fautvangen og Skøienseter, men fikk navnet Sinober da en mann fra Zinoberrud i Nannestad overtok plassen for å drive den.
  • Fra 1900-tallet ble Sinober drevet som turisthytte og serveringssted.
  • I 1951 ble stedet solgt til Nittedal kommune, før Oslo kommune kjøpte eiendommen i 1954. Stedet fikk vei så sent som i 1960 og strøm i 1967.
  • Siden 1998 har Ellen Sønsteby drevet Sinober for Oslo kommune.

En innedag i uka

Han er avdelingsleder i avdelingen Drømmehuset i Sinober naturbarnehage, som ligger 412 meter over havet midt inne i Lillomarka i Nittedal i Akershus. Her på den tidligere husmannsplassen i en glenne i barskogen, har 36 barn og åtte ansatte sin daglige tumleplass i all slags vær og vind.

– Vi er ute uansett vær. Er det veldig ruskete kan det hende at vi går inn og spiser, men med gode klær, er det ikke noe problem å være ute, forteller Eivind.

Han sier at mens andre barnehager gjerne har én turdag i uka, har barna på Sinober én ukentlig innedag – maks.

– Skal du jobbe her, må du like å være ute, istemmer assistent Alexander Holt.

Skal sjekke isen

Den dagen Første steg er på besøk, går turen til et lite tjern noen hundre meter unna. Det er lett å gå på den stivfrosne bakken, og isen på sølepyttene knaser godt under støvlene.

Isboret får god motstand i den harde stålisen, men barnehagelærer Eivind Simensen viser barna at han klarer å lage hull. I bakgrunnen assistent Alexander Holt.

– Nå må dere passe på så dere ikke blir våte, sier Eivind, før han tar seg i det. Det skjer jo ikke noe verre enn at barna blir litt våte på beina og kanskje må skifte sokker.

– Hvor tykk is må det være for at du skal kunne gå på den uten å være redd for å falle gjennom isen? spør Eivind.

Barna kommer med flere forslag. Kanskje en halvmeter? Eller helt opp til taket?

– Det holder med ti centimeter for at vi skal kunne gå på skøyter. Hvis det er en halvmeter tykk is kan man kjøre en stridsvogn på den, svarer barnehagelæreren.

Barnebowling

Og hvor mye ti centimeter er, får barna lære etter at Eivind har boret hull i isen. Først borer han ett hull, og måler med fingeren. Jo da, istykkelsen er godt over ti centimeter. For å være sikker, borer han et par hull til, på andre steder. Og det er trygg is overalt.

– Da kan vi ha barnebowling! Jubler barna i kor.

Og barnebowling er en egen «sport» de har funnet på i Sinober naturbarnehage. Det er rett og slett at de voksne bruker barna som «bowlingkuler», og sender barna utover isen. Det synes barna er kjempegøy!

Siden dette er første dagen med trygg is, har ingen av barna med skøyter, slik de pleier å ha når de leker på isen.

Egen minibuss

For å unngå trafikkaos på smale veien opp til Sinober sportsstue, har barnehagen en egen minibuss.

Minibussen brukes også hvis de skal på lengre turer.

– Hver vinter pleier vi å gå en skitur til Ammerud, som er rundt en mil herfra, for de barna som har lyst. Da kommer bussen og henter oss når vi er fremme, forteller Eivind.

Når det er snø går barna på ski hver eneste dag i barnehagen. Det gir raskt fremgang, og de ansatte skal like å se jevnaldrende som holder følge med Sinober-barna.

– Det er noen barn som går så fort at vi voksne strever med å henge på, sier barnehagelæreren.

Har sett ulvespor

Han mener barna i naturbarnehagen har et enormt fortrinn i forhold til motorisk utvikling. For når terrenget er ulendt og årstidene skifter, får de virkelig utfordret seg selv og se hva de små kroppene er i stand til å klare.

I Sinober naturbarnehage har de funnet opp sin egen «sport» – barnebowling. Alfred Paulsen Pettersen får skikkelig sklifart av assistent Alexander Holt.

– De lengste gåturene er seks til sju kilometer. Det er ganske langt for en liten tass. Men det gir stor mestringsfølelse når de klarer det.

Noen ganger i året drar barnehagebarna på turer til mer urbane strøk, og da merker han raskt hva som er deres svakeste side: Trafikkregler.

For her ute i marka er det lite å passe seg for – og ingen gjerder som er spennende å klatre over. Derimot veldig mye natur som er spennende å utforske for store og små. Det skaper kreative og selvstendige barn, mener barnehagelæreren.

Respekt for naturen er også en viktig lærdom – for barnehagen er ikke alene om å bo i marka.

– Vi har sett ulvespor her, forteller Eivind.

Men det skremmer verken ham eller barna, for også rovdyrene hører med i det biologiske mangfoldet i marka.

Er med på slakting

I tillegg til å være mye på tur, får barna også være med på stell av alle dyrene som bor på Sinober. For tiden er det høner, kaniner og geiter som holder hus her. Tidligere har det også vært både sauer og griser.

– Vi har ansvar for å gi mat og vann til dyrene, og gjennom dette lærer barna omsorg og empati i praksis, mener Eivind.

Lammingen om våren er en spennende tid, det samme gjelder når hønene skal slaktes. Barna får se på alt unntatt selve avlivingen, og de fleste synes det er spennende å se på. Ingen blir tvunget til å se hvis de ikke vil, understreker barnehagelæreren.

Sinober naturbarnehage ligger i Nittedal. Her lar assistent Alexander Holt Alfred Paulsen Pettersen få skikkelig sklifart.

Er også serveringssted

Mange skiløpere i Oslo-marka kjenner til Sinober sportsstue som et naturlig stoppested for kakao- og bollepause. Ellen Sønsteby overtok driften av markastua i 1998, og fikk raskt ideen om at dette ville være et flott sted å drive barnehage.

– Jeg så at området i og rundt Sinober sportsstue ville egne seg godt som oppvekstmiljø. Tanken om å gi barna i Nittedal et tilbud om barnehageplass i dette vakre og unike skogområdet tok form, forteller Ellen. I samarbeid med blant andre Nittedal kommune ble Sinober naturbarnehage en realitet høsten 2000. Nå er barnehagen så populær at det er ventelister for å komme inn.

Powered by Labrador CMS