Utdanningsforbundets landsmøte: 4. - 7. november

Utdanningsforbundet har passert 182.000 medlemmer, sa Steffen Handal under åpningen av landsmøtet. Foto: Tom-Egil Jensen

– Vi er så store at vi kan presse gjennom endringer alene

Leder Steffen Handal åpnet Utdanningsforbundets landsmøte i dag med medlemsrekord.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har aldri tidligere vært så mange. Folkens! Nå er vi mer enn ett hundre og åttito tusen medlemmer! Vi har like mange medlemmer som det bor folk i Trondheim, Norges tredje største by. Vi har flere medlemmer enn alle de politiske partiene på Stortinget – til sammen, sa en stolt leder av Utdanningsforbundet da han åpnet landsmøtet.

– Vi er sterkere når vi er mange som står sammen, sa han.

Utdanningsforbundets landsmøte varer til torsdag. Flere saker skal diskuteres og avgjøres, blant annet om kontingenten skal reduseres, om lærerne fortsatt skal ha et profesjonsetisk råd og så er det den store saken Vi utdanner Norge som skal stake ut retningen Utdanningsforbundet skal arbeide den neste perioden.

Alle sakene fra landsmøtet finner du her

– Lønningene må opp

Handal var innom flere temaer i sin tale, blant annet klimaspørsmålet.

– Kanskje vi må leve mer i tråd med de stolte verdiene forgjengerne våre bygget de første organisasjonene på: samfunnsansvar, fellesskap, solidaritet. Vi skal i alle fall ikke være de som ikke tok klimatrusselen på alvor. Vi er ikke sånn. Vi er lærere. Vi tar ansvar. Vi leder an, lover Steffen Handal.

Selv om klimaspørsmålet også burde være et spørsmål i tariffoppgjøret, er fortsatt lærernes lønn et viktig spørsmål.

– Vi har i årevis vært møtt med velvilje i ord. Alle ønsker å fremsnakke lærerne i barnehager og skoler. Politikere og byråkrater snakker gjerne om hvor viktig vår jobb er. Men det stopper der. Hvor er de når man skal sikre rekrutteringen eller sørge for å beholde oss? Som sunket i jorden. Dette må vi få endret på. Vi forventer at det legges ned en større innsats for å rekruttere og beholde lærere.

Lærer- og lederlønninger i hele utdanningssystemet må opp sammenlignet med andre yrkesgrupper. Og til dere som representerer arbeidsgiversiden: Det må starte i hovedtariffoppgjøret 2020, sier Steffen Handal.

Skal satse på veiledning

SVs utdanningspolitiske talsperson, Mona Fagerås, liker godt det kun kaller «samfunnsansvaret som Handal staker ut».

– Det er veldig bra at Utdanningsforbundet tar klimakrisen på alvor. Det fortjener norske elever, sier hun til Utdanning.

Hun sier videre at Handal er tydelig på en rekke politiske saker som SV er helt enig i:

– Spesielt avskilting av lærere, som er en skam. Der er helt på linje.

– Er det noe du savner i talen?

– Han kunne gjerne sagt mer om frafallet i utdanningen. 60 prosent av studentene faller fra. Vi skal prioritere mer til veiledningsordningen enn regjeringen i vårt alternative budsjett. Veiledning av lærere er nøkkelen for å forbli i yrket, sier Fagerås.

Powered by Labrador CMS