Det er færre lærerstudenter, og mange studieplasser står tomme. Ill.foto

60 lærerstudier mangler studenter

To uker før studiestart har 60 lærerstudier fortsatt ledige plasser, viser en oversikt fra Samordna opptak. Det er grunnskolelærer-utdanningene som har størst problemer med å få nok studenter.

Publisert Sist oppdatert

60 lærerstudier har fortsatt ledige studieplasser, bare to uker før studiestart. Grunnskolelærerutdanningen for 5.-10.trinn har størst vansker med å fylle opp plassene.

– Det er ikke uvanlig at enkelte læresteder ikke har fylt opp alle studieplasser på lærerutdanning to uker før studiestart, sier Åshild Berg-Tesdal, kommunikasjonssjef i direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning.

Berg-Tesdal opplyser at det varierer om plassene blir fulgt opp.

Flest tomme plasser i nord

Det er flest studier med ledige plasser på mindre steder, men også større byer, som Stavanger og Oslo har ledige plasser på lærerstudier. Flest studier med ledige plasser er det er ved Nord universitet. Både Bodø, Levanger og Mo i Rana har fortsatt plass til studenter.

Totalt har 11 482 studenter fått tilbud om studieplass ved en lærerutdanning i Norge. Dette er 417 færre enn i fjor og en samlet nedgang på 3,5 prosent. For grunnskolelærerutdanningen 5–10 er nedgangen på hele 14,9 prosent.

Les også: Lærermangelen vil øke i de nærmeste åra, da må opptakskravene justeres ned

– Trenger flere lærerstudenter

– Nedgangen i antallet søkere til studieplass er tydelig og må tas på alvor. Skal et yrke rekruttere godt, må det oppleves som attraktivt. Læreryrket må verdsettes høyere, ikke minst lønnsmessig, hvis vi skal øke søkertall og få godt kvalifiserte lærerstudenter. Det hadde KS en mulighet til i årets lønnsoppgjør, fastslår Terje Skyvulstad.

Les også: Aldri før har så mange fått studieplass, men lærerstudiene taper terreng

Rettelse: I denne artikkelen het det først grunnskolelærerutdanningen 5.-7. trinn. Det riktige er 5.-10. trinn.

Powered by Labrador CMS