Skoleelev sier han var alene om dobbeltdrapet i Kristiansand

Tre familier er hardt rammet, og krisearbeid foregår på en rekke skoler i Kristiansand. Gutten som drepte Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) sier han gjorde det alene.

– Min klient har erkjent å ha forvoldt døden til begge to, og har forklart at han var alene om dette, sier guttens forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, til NTB.

Onsdag ettermiddag avsa Kristiansand tingrett kjennelsen på to ukers varetekt med brev- og besøkskontroll, i tråd med politiets begjæring. Gutten er imidlertid så ung, bare rett over 15 år gammel, at han ifølge forsvareren må plasseres i et fengsel som har spesialkompetanse på unge innsatte.

15-åringen måtte dessuten ha medisinsk hjelp og ble lagt inn på psykiatrisk sykehus etter at han erkjente å ha begått drapene på Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) i Kristiansand mandag. Han er siden utskrevet, men er i såpass dårlig form at han trolig ikke er i stand til å la seg avhøre før i neste uke.

– Han er sterkt preget, sier Stallemo.

Ukjent motiv

Verken forsvareren eller politiet vil uttale seg om hva som kan ha vært motivet for dobbeltdrapet. Det er på det rene at Jakob Hassan og siktede var i samme omgangskrets og at de tok bussen sammen til området der drapet skjedde. Men det er ikke kjent om noen av dem hadde en relasjon til tobarnsmoren Tone Ilebekk.

Hun var ute og luftet hunden sin da hun kom opp i en situasjon som endte med at hun ble drept.

– Ut fra omstendighetene, synes det som om hun har kommet uforskyldt opp i dette, sier familiens bistandsadvokat Tone Westbye til NTB.

Det var tips fra publikum og politiets egen etterforskning som ledet politiet på sporet av 15-åringen. Han ble innkalt til vitneavhør, og under avhøret ble han presentert for en drapssiktelse. Politiet fester lit til tilståelsen.

– Han fortalte nærmest umiddelbart at det var han som hadde utført drapene. Han ga deretter en detaljert forklaring til politiet i avhør. Vi har ingen konkrete holdepunkter for at det har vært flere enn én gjerningsperson, sier konstituert politimester Terje Kaddeberg Skaar.

Menighet og fotballklubb

Den siktede gutten har ifølge  NRK vært aktiv i en lokal kristen menighet inntil nylig, og har spilt fotball i samme idrettsklubb som Hassan, melder  VG. De to spilte ikke på samme lag, ettersom de ikke er født samme år.

Vitner NRK har snakket med, beskriver den siktede som en tilbaketrukket gutt og mener han ikke har tilhørt noe belastet miljø.

– Det er med sorg og fortvilelse vi har fått beskjed om at politiet har siktet en av våre elever for det meningsløse dobbeltdrapet. Dette er en trist og uvirkelig situasjon som det er vanskelig å ta inn over seg for oss alle. Våre tanker går først og fremst til ofrene og deres nærmeste pårørende, men også til den siktede og vedkommendes familie, sier rektor Hege Ose ved Karuss skole i Kristiansand, hvor siktede var elev.

Både ved denne skolen og ved Fiskå skole, der Hassan var elev, samt ved Wilds Minne skole, der drapet skjedde, har kommunens kriseteam bistått elever og lærere.

Familiene til drapsofrene og 15-åringen blir ivaretatt av krisepersonell.

– Dette var en tragisk sak i utgangspunktet. Saken er ikke mindre tragisk når det er en 15-åring som står bak, sier Terje Kaddeberg Skaar. (©NTB)

Powered by Labrador CMS