Adailton Da Silva Cruz med papp-brontosaursuen.
Adailton Da Silva Cruz med papp-brontosaursuen.

Sprer kreativitet på Instagram:
Barnehageassistenten Adailton henter inspirasjon fra hverdagen med barna

Som liten måtte Adailton Da Silva Cruz lage sine egne leker. Nå jobber han som barnehageassistent og ønsker å videreføre kreativiteten til barna.

Publisert Sist oppdatert

– Jobben min er et sted hvor jeg skaffer glede i hverdagen, ikke bare til meg selv, men også til barna.

Jeg er veldig glad i å lage kunst selv og har alltid vært veldig kreativ, sier 31-åringen, som er barnehageassistent ved Blindern Barnestuer i Oslo.

For Cruz er det viktig 
å lage ting som bidrar til lek. 
Han vil bygge ting slik at barna kan se mulighetene 
til å bygge ting selv.
For Cruz er det viktig å lage ting som bidrar til lek. Han vil bygge ting slik at barna kan se mulighetene til å bygge ting selv.

For Adailton Da Silva Cruz er regnvær helt perfekt. Da ser han mulighetene til å bruke sølepyttene til å lage et sølekjøkken. Han bruker ulike ting han finner rundt om i barnehagen og hjelper barna med å lage et utekjøkken.

– Da kan barna bruke sin egen kreativitet til å bygge og lage ting, sier Adailton Da Silva Cruz.

Han vokste opp i en liten by i Brasil, langt unna det meste. Det var dårlig med lekeplasser og lite utstyr tilgjengelig. Med lite penger var det kreativitet og natur som spilte den viktigste rollen.

– Livet mitt var veldig mye ute. Var jeg ikke på skolen, var jeg ute og lekte. Vi brukte mye fra naturen i leken, vi måtte skaffe og lage ting selv, forteller da Silva Cruz, som fortsatt henter mye av inspirasjonen sin fra naturen.

Lærer barna å bygge selv

En tur i skogen vil Adailton da Silva Cruz også gjøre mer spennende for barna. Han kan finne på å ta på seg sjørøverhatt og fikse barten. Da blir skogturen plutselig en sjørøvertur. Ved hjelp av pinner og stubber lager han og barna en sjørøverbåt, og kongler blir brukt som skatter.

– Inspirasjonen kommer som regel fra hverdagslek med barna, men det kommer også litt an på årstid, og hva som står på temaplanen, forteller barnehageassistenten.

Utekjøkken er en populær aktivitet blant barna.
Utekjøkken er en populær aktivitet blant barna.

For da Silva Cruz er det viktig å lage ting som bidrar til lek. Han vil bygge ting slik at barna kan se mulighetene til å bygge ting selv. Han har gjennom sine fem år som barnehageassistent sett barn utvikle kreativiteten sin.

– De ser at jeg bruker ting, og ser at ting er mulig. De tenker kanskje at hvis han kan, så kan jeg også?

Spesielt under korona-pandemien har Cruz fått en del tilbakemeldinger fra foreldre. Han har fått beskjed om at barna har kommet hjem og funnet på ting de kan lage hjemme. Som for eksempel mennesker av doruller.

Les også: Barnehagene jobber minst med kunst og kultur: – Blir kanskje sett på som mindre viktig

Instagram

Da Adailton da Silva Cruz startet å jobbe i barnehagen, hadde han stor glede av å lære mer om barnehagene i Norge.

Han så på mange forskjellige nettsider hvor barnehageassistenter og pedagoger hadde delt ulike prosjekter de hadde hatt med barna. Etter hvert lagde han brukeren @fantasifantastiskforbarn, hvor han begynte å dele egne erfaringer og prosjekter.

Cruz er glad i å dele prosjektene og utfluktene sine på Instagram.
Cruz er glad i å dele prosjektene og utfluktene sine på Instagram.

– Jeg synes det var så fint at man kunne legge ut en ting og vise det til andre som også jobber med barn. Det er litt den gleden med å vise til andre.

Instagramprofilen hans har i dag over 1500 følgere. De fleste er pedagoger og andre som jobber med barn. Han opplever at mange ønsker å bruke prosjektene hans til sine barnehager, og får hyggelige tilbakemeldinger på prosjektene.

– Jeg elsker å lære nye ting. Jeg elsker å gi bort også, jeg vil ikke ha alle ideene mine for meg selv. Kan jeg hjelpe barnehageverdenen med noe, vil jeg gjerne det, forteller Adailton da Silva Cruz, som ønsker å ta en utdanning innenfor pedagogikk.

Les også: Derfor skal du ikke sette grenser for barnas kunst

Powered by Labrador CMS