Massetestingen av elever og ansatte holder frem ved Oslo-skolene. Her fra Kuben yrkesarena tidligere i vår.

Fortsetter massetestingen ved Oslo-skoler frem mot høstferien

Oslos skolebyråd er spent på om de vil klare å holde smittetallene nede slik at skoler kan holdes på grønt nivå fremover. I ukene frem mot høstferien fortsetter massetestingen av elever og lærere.

Publisert Sist oppdatert

– Elever og lærere trenger en mest mulig normal skolehverdag. Jeg er glad for at vi kan åpne på grønt nivå og at smittetallene fortsatt er forholdsvis lave, selv om vi har sett en økning i det siste, sier byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen.

– Men når jeg ser på smitteutviklingen i en del andre land så er jeg jo også litt spent på om vi klarer å holde smitten tilstrekkelige nede utover høsten, slik at vi kan fortsette på grønt nivå. Det kan jo ikke utelukkes at en eventuell økning i smitte gjør det nødvendig å innføre gult nivå igjen. Alle skoler og barnehager må fortsatt ha beredskap til å endre nivå dersom smitten øker.

Les også: – Det er en illusjon å holde god avstand i en barneskolehverdag

Dropin-vaksine

Mandag møter over 630.000 elever og over 69.000 lærere opp til første skoledag. I Oslo er det vel 6.600 lærere og 65.000 elever i grunnskolen.

Ifølge Oslo kommune og helsebyråd Robert Steen skal nå alle ansatte i skoler og barnehager ha fått tilbud om den første vaksinedosen.

– De som ikke har kunnet ta imot tilbudet i sommerferien kan velge dropin eller bestille time for vaksinasjon i sin bydel, opplyser Steen.

I slutten juni åpnet kunnskapsminister Guri Melby for at kommunene kunne prioritere ansatte i skoler og barnehager frem i vaksinekøen. Oslo valgte da å holde fast på den prioriteringen de allerede hadde lagt - å prioritere helsepersonell først.

Men nå kan mange få fremskyndet sin andre dose, opplyser helsebyråden.

– Det kommer mange vaksinedoser til Oslo de neste ukene – til sammen 110 000 doser denne uken og neste. Oslo vil gi tilbud om fremskyndelse av dose 2 til de som har ventet lengst siden dose 1 slik FHI anbefaler. Flere lærere vil da få dette tilbudet. Vi regner med at det er snakk om noen uker til etter dette, til alle i Oslo har fått tilbud om dose 2. Akkurat hvor lenge avhenger av de nasjonale vaksineleveransene, sier han.

Les også: Bergen skal ha drop-in-vaksinering av lærere

Massetesting fremover

Fremover kommer dessuten Oslo til å fortsette med massetestingen ved byens skoler. Dette prosjektet ble startet opp i mars. I uke 18 ble det gjennomført 3485 koronatester av elever og ansatte i videregående skole. Kun to av disse var positive.

– Vi planlegger å fortsette med massetesting frem til høstferien på ungdomsskoler og videregående. Det er også bra at helsemyndighetene har vurdert at det er trygt å erstatte karantene med mer testing i flere tilfeller. Det betyr mindre fravær for elever og lærere. De nasjonale retningslinjene for dette kom først nå og vi kommer snart med informasjon om hvordan dette skal løses i praksis i Oslo, forteller byråd Inga Marte Thorkildsen.

– Er det andre tiltak dere innfører i skoler eller barnehager denne høsten?

– Vi vil vurdere behovet for tiltak løpende, men foreløpig er det ikke noen begrensninger utover de føringene som ligger i den nasjonale smittevernveilederen for grønt nivå og de nasjonale reglene generelt. Det betyr blant annet at det blant annet fortsatt er viktig at ingen syke må være i barnehager eller skoler – heller ikke de med milde symptomer, sier Thorkildsen.

Powered by Labrador CMS