Bergen skal ha drop-in-vaksinering av lærere

Neste uke gjennomfører Bergen kommune drop-in-vaksinering av ansatte i barnehager og skoler. – Lovlig seint, sier UDF Bergen.

Publisert Sist oppdatert

– Det skal være planlagte drop-in-vaksineringer på Sentralbadet i Bergen neste torsdag og lørdag, forteller Beate Husa (KrF), byråd for eldre, helse og frivillighet i Bergen kommune.

Torsdag er det satt av 1056 doser og lørdag 1716 doser. I Bergen er mange allerede vaksinert med dose nummer én, så dette er primært dose to-vaksiner.

– Tilbudet gjelder alle ansatte i barnehager, grunnskoler og videregående skoler, både offentlige og private, i Bergen kommune, sier hun til Utdanningsnytt.

Dette skjer etter at Utdanningsforbundet Bergen i forrige uke skrev et brev til kommunen med en forventning om at ansatte i barnehage og skole skal prioriteres for andre dose. Kommunen sa først nei, men så snudde de.

– Det er vi selvsagt glade for, forteller Eirik Lilleheil, nestleder i Utdanningsforbundet Bergen.

– Kommer denne prioriteringen for sent?

– Det er lovlig seint, ja. Vi har hele veien hatt en klar forventning om at alle ansatte i barnehager og skoler skal være fullvaksinert til høstens oppstart, men dette er et ansvar og skyld som kommunen må dele med regjeringen.

Les: Har lærerne Norges farligste jobb?

Lilleheil sier at politikere og befolkningen for øvrig er opptatt av at barnehager og skoler skal være åpne for normal drift.

– Det ønsker vi også. Vi ønsker å gi barna en normal hverdag, men det krever at det er nok ansatte på jobb, sier han.

– Det er satt av cirka 2800 doser. Er det nok?

– Ja, det skal holde. Tallet er så vidt meg bekjent basert på kommunes anslag over de som ikke er fullvaksinert.

– Vi følger situasjonen nøye

Også byråd for barnehage, skole og idrett Endre Tvinnereim, er fornøyd med å ha fått til denne drop in-vaksineringen.

– Får økte smittetall i Bergen konsekvenser for skole- og barnehagestart?

– Det er svært viktig at barn og unge nå kan komme tilbake til en så normal hverdag som mulig, og skoler og barnehager i Bergen starter på grønt nivå. Skulle det være utbrudd i en barnehage eller på en skole vil vi vurdere gult nivå her, sier han til utdanningsnytt.

– Er det noen områder som vil få andre konsekvenser enn andre områder?

– Byrådet har innført restriksjoner som gjelder for hele byen.

– Vil dere på noe tidspunkt vurdere gult nivå igjen, og når er det i så fall? Er det et «bristepunkt» for smittenivået?

– Hvis det er utbrudd i en barnehage eller på en skole vil det bli vurdert gult nivå på disse. Vi følger situasjonen nøye og har god dialog med smittevernlegen i Bergen rundt dette, sier byråden.

Vellykket i Trondheim

– Vi fikk mange doser ekstra tilgjengelig i august så da bestemte vi oss for å gjøre et stunt for å få fullvaksinert ansatte i barnehager og skoler, forteller vaksinasjonssjef i Trondheim kommune, Helge Magne Garåsen, til utdanningsnytt.

Målet deres var å få vaksinert 2000 personer i tillegg til alle de som vaksineres etter avtalte timer.

– Det var en kjempeoppslutning. Vi klarte å vaksinere nesten 3000 på de to dagene - i tillegg til de avtalte timene. Det er helt overveldende. Det ble nok litt kø, men som ekstratiltak anser vi det for vellykket, sier han.

Tilbudet om drop-in-vaksine i Trondheim gikk til ansatte i barnehager, skoler og videregående, både private og kommunale.

Stavanger og Fredrikstad

I Stavanger har de også prioritert lærere.

– Dette gjør vi slik at våre skole- og barnehageansatte er best mulig beskyttet. Siden FHI har åpnet for kortere intervaller, i tillegg til at kommunen har en del ekstra doser på lager neste uke – på grunn av lite bestilling på dose 1 – vil ansatte i skole og barnehage få tilbud om å få dose 2 tidligere, sier Sdirektør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse, til Rogalands Avis.

Også Fredrikstad kommune har åpnet for for drop-in-vaksinering for lærere. De tre første dagene benyttet 1000 personer som jobber i utdannings- og oppvekstsektoren seg av tilbudet, skriver Demokraten.

Powered by Labrador CMS