Gnist-barnehage tapte søksmål mot Trondheim kommune

Kommunen stengte den private barnehagen på grunn av uforsvarlig drift. Barnehagen gikk til sivilt søksmål mot kommunen og staten, men gikk på et nederlag i Oslo tingrett.

Publisert

Det melder Adresseavisen. Dermed kan den langvarige konflikten mellom barnehagekjeden Gnist og Trondheim kommune nærme seg slutten.

Gnist-eierne er også dømt til å betale saksomkostninger på over en million kroner til kommunen og staten.

Barnehagekjeden Gnist har tidligere kommet i søkelyset for å drive med lav bemanning, samtidig som eierne tok ut over 50 millioner kroner i utbytter gjennom ti år.

Uforsvarlig drift

Tidlig i 2019 vedtok Trondheim kommune å stenge Gnist Trøa fordi de mente driften var uforsvarlig. De første bekymringsmeldingene om uforsvarlig drift kom fra foreldre allerede i 2014, og i etterkant har kommunen forsøkt å løse saken gjennom tilsyn og veiledning.

Eierne av Gnist-barnehagen har ment at de fulgte opp tilsynene og påleggene på en god nok måte, mens kommunen har ment at det ikke er gjort i tilstrekkelig grad. Derfor vedtok de til slutt å stenge barnehagen. Kommunen har tidligere fått medhold i stengningen av Statsforvalteren i Møre og Romsdal.

Deretter har saken hatt en lang runde i retten, helt til Høyesterett, som nektet å behandle saken. Da dette ikke førte fram, gikk barnehagen til sivilt søksmål med krav om erstatning og at vedtaket om stengning skulle kjennes ugyldig. Det er dette søksmålet de nå har tapt.

Solgte for flere hundre millioner

Gnist-kjeden består av 17 barnehager og har gitt god avkastning for eierne. Ekteparet Bjørn og Kjersti Grønmyr startet med en barnehage i Ålesund på tidlig 2000-tall. I dag har konsernet barnehager i Møre og Romsdal, Trøndelag og Hordaland. I 2018 solgte ekteparet 80 prosent av aksjene i Gnist-kjeden til det svenske oppkjøpsfondet Altor.

En gjennomgang av Grønmyr Gruppens årsregnskap for 2018 som Dagens Næringsliv har gjort, viste at salget ga en gevinst på 356 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS