Domstol gir islandske sykepleiere lønnsøkning

I sommer sa 265 islandske sykepleiere opp stillingene etter tvungen lønnsnemnd, men nå har en domstol avgjort at lønningene skal økes likevel.

Etter ti uker i streik måtte de islandske sykepleierne gi tapt og ble møtt med tvungen lønnsnemnd. De kjempet for høyere lønninger og bedre arbeidsvilkår, skriver dykepleien.no. Til sammen 311 personer sa opp stillingene sine på dagen; av disse var det 265 sykepleiere.

Men i august besluttet den høyeste domstolen på Island å bryte med myndighetenes avgjørelse. Det svenske Vårdforbundet skriver på sine hjemmesider at en domstol har besluttet å øke lønningene til sykepleierne med 30 prosent.

Lønnsøkningen skal skje over en periode på fire år. Først skal den økes med 7,4 prosent fra mai i år. Så skal den økes med 6,5 prosent, 4,5 prosent og ytterligere tre prosent fra og med 2018.

Ifølge forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk sykepleierforbund er avgjørelsen spesiell

– Jeg kjenner ikke til lovverket på Island, men det er uten tvil en unik avgjørelse, rent juridisk. Jeg kjenner heller ikke til lignende tilfeller i Norge, hvor noen har overprøvd Rikslønnsnemndas kjennelse, sier By.

Ifølge Christer Magnusson, redaktør i det islandske sykepleierforbundets magasin Hjukrun, har 70 av de 265 sykepleierne valgt å trekke tilbake oppsigelsene sine.

– Men det er likevel en betydelig andel sykepleiere som ennå ikke har bestemt seg for hva de vil gjøre videre, eller som helt enkelt har fått nye jobber, sier han til Sykepleien.

Powered by Labrador CMS