Boko Haram har drevet 500.000 barn på flukt de siste månedene

De siste fem månedene er rundt en halv million barn drevet på flukt etter at Boko Haram har intensivert sine angrep i Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger, opplyser FNs barnefond UNICEF.

Dermed er tallet på unge som er blitt hjemløse og tvunget på flukt i områdene rundt Tsjadsjøen, kommet opp i 1,4 millioner, heter det i en uttalelse fra UNICEF. Nigeria er hardest rammet. Her har nesten 1,2 millioner barn –  over halvparten mindre enn fem år gamle –  måttet forlate hus og hjem på grunn av det islamistiske opprøret, som er konsentrert i landets avsidesliggende nordøstre hjørne.

I nabolandene Tsjad, Niger og Kamerun er rundt 265.000 barn berørt. Boko Haram har trappet opp angrepene her etter at disse landenes forsvarsstyrker har sluttet seg til Nigerias innsats mot gruppen.

– Hvert barn som flykter for livet representerer en avbrutt barndom, sier UNICEFs regiondirektør i Vest- og Sentral-Afrika, Manuel Fontaine.

– Det er virkelig skremmende å se at barn og kvinner fortsatt blir drept, bortført og brukt til å bære bomber.

Boko Haram har siden 2009 kjempet for å opprette en ytterliggående islamistisk stat nordøst i Nigeria. Minst 15.000 mennesker er drept siden den gang. I mars sverget Boko Haram-leder Abubakar Shekau troskap til ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

Tidligere i september økte Den internasjonale organisasjonen for migrasjon sitt estimat over internt fordrevne i Nigeria fra 1,5 til 2,1 millioner. (©NTB)

Powered by Labrador CMS