Barnesoldater kjemper mot IS

Flere militsgrupper som deltar i kampene mot terrororganisasjonen IS har soldater som er barn, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nyhetsbyrået har møtt en 15-åring i en treningsleir for sjiamuslimske militsgrupper ved Iraks hovedstad Bagdad.

– Vi har blitt bedt om å forsvare nasjonen. Jeg er ikke redd. Brødrene mine kjemper jo ved siden av meg, sier Asam Riad til nyhetsbyrået.

Etter at en høytstående sjiamuslimsk åndelig leder oppfordret elever helt ned i barneskolealder til å bruke sommerferien til å forberede seg til krig mot IS-ekstremistene, har hundrevis av barn helt nede i tiårsalderen strømmet til treningsleire over hele Irak, ifølge NRK


Disse militsgruppene samarbeider direkte eller indirekte med den internasjonale koalisjonen i kampen mot IS. Bruken av barnesoldater er problematisk for den internasjonale koalisjonen og spesielt for USA. En lov fra 2008 sier at USA ikke kan gi noen som helst form for militær støtte til regjeringer som benytter seg av barnesoldater eller støtter militser som gjør det.

Også kurdiske militsgrupper fortsetter å rekruttere mindreårige, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW). I en rapport legger organisasjonen frem på at de kurdiske militsgruppene YPG og YPJ som kjemper i Syria har rekruttert minst 59 barn som soldater i løpet av det siste året. Ti av dem var under 15 år.

De kurdiske gruppene har vært de mest effektive bakkestyrkene i kampen mot IS i Syria og mottar luftstøtte fra den internasjonale koalisjonen.

I juni 2014 lovet de at alle barnesoldater skulle utelukkes fra kamphandlinger i løpet av en måned.


YPG sier i en skriftlig uttalelse til HRW at de har «betydelige utfordringer med å stanse bruken av barnesoldater på grunn av den pågående konflikten i landet» og at de har hatt noen «noen enkelttilfeller» med bruk av barnesoldater det seneste året.

 

Powered by Labrador CMS