Norge bidrar til nytt utdanningsfond

Norge bidrar med 100 millioner kroner i et nytt fond som skal sikre skolegang til barn i kriseområder.

– Målet er at flere barn og unge i kriserammede land skal få et utdanningstilbud, sier utenriksminister Børge Brende (H) og kunngjorde det norske bidraget mandag på det humanitære toppmøtet i Istanbul.

– Norge vil bidra med inntil 100 millioner kroner i fondets første år, sier Brende i en uttalelse om det nye fondet «Education Cannot Wait» – utdanning kan ikke vente.

75 millioner barn og ungdom får ifølge UD skolegangen sin helt eller delvis ødelagt på grunn av krise og konflikt. 37 millioner står helt uten skoleplass. Norge har vært en pådriver for det nye fondet for å bøte på situasjonen.

– Et viktig formål med dette nye initiativet er å mobilisere politisk vilje og mer økonomisk støtte til utdanning, sier Brende og har giverland som Storbritannia og USA med på laget sammen med FN.

– Norge jobber nå for å få med mange givere fra hele verden. Ambisjonen er å mobilisere 150 millioner dollar i løpet av det første året, sier han.

Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang er bedt om å sitte i fondets styre av FNs spesialutsending Gordon Brown.

– Lenge var utdanning ikke sett på som viktig nødhjelpsarbeid. Det var underfinansiert og oversett. Det synet har vi langt på vei lyktes i å endre, sier Wang. (©NTB)

Powered by Labrador CMS