Nesten alle innvandrere består norskprøve

Nesten alle innvandrerne som gjennomførte norskprøven i introduksjonsprogrammet i fjor, besto testen, viser tall P4 har fått fra Justis- og beredskapsdepartementet.

84 prosent av kandidatene som gjennomførte prøven vinteren 2015, klarte elementært nivå eller høyere på skriftlig prøve, og 90 prosent besto muntlig prøve. Dermed er målene myndighetene satt for 2015 nådd.

– De aller, aller fleste har et sterkt ønske om å kunne fungere i Norge, og at man skjønner at for å kunne gjøre det på en god måte så må man tilegne seg språkkunnskaper, sier Andreas Furuseth i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til  P4.

Regjeringen vil gi kommunene rett til å holde tilbake pengestøtte til innvandrere som ikke består norskprøven i introduksjonsprogrammet.

– Det vil gjøre at den enkelte blir enda mer motivert for å lære seg norsk. Dette er en gulrot som vil få flere til å legge seg i selen og oppnå gode resultater, sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB like før påske.

NOAS tror ikke det er riktig medisin for å øke innvandrernes norskkunnskaper.

– Vi er kritiske til at man ser ut til å ønske å bruke straffemetoder. Hvis man for eksempel skal redusere utbetalingene til personer som ikke har et ønsket nivå av norskkunnskap, så er vi redd for at det heller vil hemme integreringen enn å fremme integrering og språkopplæring, sier han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS