Om lag 10.000 studenter i landets største byer har ikke fått studentbolig ennå. Ill.foto: Tracy Scott-Murray, Free images
Om lag 10.000 studenter i landets største byer har ikke fått studentbolig ennå. Ill.foto: Tracy Scott-Murray, Free images

Nær 10.000 studenter venter på bolig

Over hele landet er det kamp om studentboligene. I landets største studentbyer venter 9995 studenter på bolig, viser tall Utdanning har hentet inn.

Publisert

5877 studenter i hovedstaden står på venteliste for studentbolig til semesterstart. Oslo har om lag 500 flere søkere til studentboligene i år, sammenlignet med i fjor, viser tall fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.

– Vi har litt flere søkere så langt i år, sammenlignet med i fjor, sier fungerende boligdirektør Gunn Kirsti Løkka.

 

Antall studenter som venter på studentbolig:

  • Oslo: 5877
  • Bergen: 777
  • Stavanger: 755
  • Tromsø: 715
  • Trondheim: 1871

 

I Trondheim står 1871 av studentene som har søkt om studentbolig uten tilbud, viser tall fra midten av juni. 83 av disse vil få tilbud om studentbolig. 

I Stavanger venter 755 nasjonale søkere på studentbolig. I år har oljebyen hatt 1 270 søkere til studentbolig.

I Bergen er det 777 som har søkt om studentbolig fra juli og august, og som venter på tak over hodet.

 

– Alle får tak over hodet

I Tromsø har Norges arktiske studentsamskipnad 715 studenter som venter på studentbolig. Samskipnaden leier ut studentboliger i Alta, Hammerfest, Harstad, Longyearbyen og Narvik, men det er i Tromsø behovet er størst. Det leies ut 2334 studentboliger i den nordlige studentbyen.

– Hittil i år er det 2270 som har søkt studentbolig i Tromsø, sier Sarah Reibo Dahl, kommunikasjonssjef ved Norges arktiske studentsamskipnad.

– Vi tildeler studentboliger fortløpende. Og vi anbefaler de som kommer inn på studier her, men som ikke har fått tildelt hybel, om å komme likevel, sier Dahl. Kommunikasjonssjefen garanterer nemlig at alle får ly.

– I Tromsø tilbyr vi tak over hodet til alle som har søkt studentbolig, mens de enten finner hybel på det private markedet, eller at vi kan tildele personen en studentbolig, sier Dahl.

Også i Oslo mener studentsamskipnaden at det fortsatt er håp om studentbolig til flere som er på ventelista. 

– Det begynner å bli ganske fullt. Av erfaring vet vi at en del endrer planer i løpet av sommeren, og det er bevegelse i ventelistene, sier Gunn Kristi Løkka.

 

Bygger nytt

Hvert år er det venteliste for å få studentbolig. I Oslo er det om lag 8 900 studentboliger, og samskipnaden har planer for å bygge 2 500 nye boliger for å møte behovet. Ikke alle som vil ha studentbolig i år, kan få det. Men boligdirektøren mener det er for tidlig å gi opp.

– Mitt råd er å ikke gi opp selv om det er mange om beinet som vil ha studentbolig i august, men let også via eget nettverk og i det vanlige leiemarkedet. Ikke sats alt på ett kort, men vær aktiv, sier Løkka i Oslo.

– Vet dere noe om hva de som ikke får studentbolig gjør?

Det vet vi dessverre ikke nok om. De som ønsker det kan fortsatt stå på venteliste for studentbolig utover høsten, sier Løkka. 

 

 

Powered by Labrador CMS