Barn som er utsatt for overgrep, leter etter voksne som lytter. Ill.foto: Free Images
Barn som er utsatt for overgrep, leter etter voksne som lytter. Ill.foto: Free Images

– Barn som er utsatt for overgrep, leter etter voksne som lytter

– Menn bruker lengre tid før de forteller om overgrep enn kvinner. Ofte venter de altfor lenge og blir syke før de oppsøker hjelp, forteller Bjørn Aasmoe, som minner om at barn som er utsatt for overgrep, trenger voksne som lytter.

Publisert

Aasmoe har selv vært utsatt for overgrep og er styremedlem i foreningen Utsattmann.

– Den siste tidens medieoppslag har ført til at stadig flere har tatt kontakt med oss, forteller Aasmoe til Utdanning.

Utdanning har de siste to ukene skrevet om overgrep av ansatte i barnehage og skole, og har avdekket at flere enn 250 barn er involvert i overgrepssaker. NRK har også dekket dette temaet og har publisert dokumentarer om menn som har vært utsatt for overgrep - der de medvirkende kommer fra foreningen Utsattmann.

 

Hensikt med å fortelle

– Gutter og menn skal tåle mer enn kvinner. Menn må ofte finne en hensikt med å fortelle. Det er så skambelagt. For eksempel kan en ha fått ereksjon under overgrepet, men det er allikevel ett overgrep. Menn som kommer til oss, blir møtt på en fin måte, sier Aasmoe, som jobber ved et Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep i Troms.

Det finnes støttesenter over hele landet der kvinner og menn som har vært utsatt for seksuelle overgrep, kan henvende seg.

 

Rus og vold

I stedet for å søke hjelp begynner enkelte å ruse seg eller tyr til vold eller annen uheldig adferd.

– En kan fort bli sett på som rar om en er den som har en adferd som avviker fra normen, og da er det enda verre å stå frem, sier han.

– Hvor skal en henvende seg for å få hjelp?

– Hos oss på støttesentret, hos fastlegen eller til psykolog. Bruk venner og andre som står deg nær. Det tar i gjennomsnitt over 17 år fra overgrepene skjer til ofrene klarer å fortelle om det, og det er altfor lang tid. Slutt og hold kjeft, begynn og fortell, oppfordrer Aasmoe.

 

– Vær en trygg voksen

Aasmoe har en oppfordring til alle som har med barn og unge å gjøre:

– Vær en trygg voksen. Barn som utsettes for overgrep, leter etter voksne som lytter. Det kan godt hende at samtalen begynner med noen helt annet før de kommer frem til det de vil betro deg. Du trenger ikke være ekspert, men en voksen som tør å lytte og ta dem på alvor.

Aasmoe er selv en av dem som lytter når han holder foredrag rundt omkring på skoler.

– Det at flere tør å fortelle og stå frem gjør det lettere for de som har eller blir utsatt for overgrep til å søke hjelp. Vi er ikke det vi har opplevd, og vi har ikke ansvaret for overgrepene som vi ble utsatt for. Det handler om helsen til ofrene. Skal en få bearbeidet hendelsen, må en begynne å snakke om det, sier Aasmoe.

Foreningen Utsattmann har egen nettportal der både ofre og fagfolk kan finne råd og veiledning. I tillegg har mange utsatte fortalt sine historier, og disse er publisert der.

 

Powered by Labrador CMS