Rapporten om barnehagefinansiering fra utvalget statsforvalter Knut Storberget har ledet er nå sendt ut på høring.

Storberget-rapporten sendt på høring

Rapporten fra Storberget-utvalget om ny finansieringsmodell for private barnehager er sendt på høring.

Publisert

Høringsfristen er satt til 1. oktober.

Kunnskapsminister Guri Melby har uttalt at hun ønsker at alle som blir påvirket av saken har en mulighet til å bli hørt.

– Endringer i sektoren vil påvirke svært mange. Derfor er det viktig at vi har en grundig prosess, sa hun til Utdanningsnytt da hun i midten av juni fikk overrakt rapporten "Du er henta" av statsforvalter Knut Storberget.
Han har ledet utvalgsarbeidet siden februar i år.

I rapporten foreslår utvalgsflertallet å gi kommunene økt ansvar og myndighet, også over private barnehager. Forslaget innebærer å gi kommunene mulighet til å lage lokale regler for finansiering av barnehager, samt at kommunene kan sette kvalitetskrav til barnehagene, vilkår for hvilke barnehager som skal ha støtte (kommersielle eller ideelle) og krav til gode lønns- og arbeidsvilkår.

Les også: Storberget: – Det dreier seg om mine og dine penger

Les også: En effektiv oppskrift på rasering av barnehagesektoren

Steile fronter

Både PBL, Høyre og Frp har gått hardt ut mot forslaget.

PBL, som også har deltatt i utvalgsarbeidet, uttalte at de anser flertallets forslag for å være et brudd på barnehageforliket. Høyre mener private barnehager nå vil bli offer for politisk hestehandel i lokalpolitikken og Frps Roy Steffensen sier han er sjokkert over konklusjonene som blir dratt og mener utvalget går langt utover sitt mandat.

PBL har, som mindretall i utvalget, foreslått en egen modell, "kvalitets- og mangfoldsmodellen".

De ønsker i stor grad å videreføre barnehageforliket og vil ha et grunntilskudd til barnehagene som skal sikre finansiering av de nasjonale kravene alle barnehager skal innfri.

rød-grønn side derimot høster utvalget stor støtte.

– Jeg forventer at regjeringen får på plass en ny finansieringsmodell allerede til statsbudsjettet som legges frem i høst, sier Aps utdanningspolitiske talsperson, Torstein Tvedt Solberg, til Utdanningsnytt.

Begge modellene sendes nå ut på høring. Høringsfristen er satt til 1. oktober.

Powered by Labrador CMS