Tønsberg kan få landets første privatskole for barn med høy IQ

Landets første skole for evnerike barn kan starte i Tønsberg. Bystyret vedtok forrige uke å tillate en slik privatskole, og nå behandler Utdanningsdirektoratet saken.

Publisert Sist oppdatert

Bystyret i Tønsberg vedtok forrige uke at stiftelsen Impigro kan få starte en privatskole for evnerike barn. En slik skole finnes ikke i Norge fra før, og flere familier har flyttet til Danmark med sine evnerike barn.

 

Rådmannen sa nei

– Vi får veldig mange henvendelser fra norske foreldre som har møtt muren i den norske skolen. Noen evnerike barn fungerer fint i det vanlige skolesystemet, men mange gjør det ikke, sier Arnfinn Rismoen, skoleleder for skolen Mentiqa på Nordjylland i Danmark.

Rismoen er selv norsk, og er mannen bak stiftelsen Impigro. Flere politikere i Tønsberg er kritiske til opprettelsen av privatskolen, men 11. november i år vedtok bystyret at de vil tillate en slik skole.

– Rådmannen innstilte på nei til denne skolen, det samme gjorde utvalget for oppvekst i kommunen, men da bystyret behandlet saken forrige uke hadde Høyre snudd og det ble ja til skolen, sier Erik Relander Tømte, enhetsleder for Oppvekst i Tønsberg kommune.

 

150 elevplasser

Men fortsatt er det ikke sikkert at skolen blir etablert.

– I går sendte kommunen saken til Utdanningsdirektoratet, som nå skal avgjøre om det blir en slik skole i Tønsberg, sier Erik Relander Tømte.

Impigro er en nyetablert stiftelse og planen er at skolen skal hete MentIQ-Olympus, og skolen ønsker å ta imot 150 elever fra 1. til 10. klasse. Målet er å gi et tilbud til barn med høy IQ fra hele landet.

– Meningen er at hele landet skal være inntaksområde, og vi vet at familier fra Alta i nord til helt sør i landet er villige til å flytte på seg for å gi barna et godt skoletilbud, sier Arnfinn Rismoen.

I dag er det tre norske elever ved den danske skolen, mens tre gikk ut fra tiende i juni. Den danske IQ-skolen har en prøveuke med tester og samtaler med barna som ønsker å gå der, dette er ikke lov i Norge.

 

Flere private skoler enn gjennomsnittet

– I Norge sier regelverket at skolen må være åpen for alle, og det kommer den til å være. Men vi kommer til å ha spesielt fokus på teoretisk undervisning og evnerike barn, sier Rismoen. Han tror ikke det vil bli noe problem å fylle opp skoleplassene.

– Målet vårt er ikke at alle smarte barn skal gå på den skolen, men vi vil gi et tilbud til de evnerike barna som ikke får god nok tilpasset opplæring i den offentlige skolen, sier Rismoen.

Tønsberg har allerede flere private skoler enn landsgjennomsnittet, og Øyvind Werrum i Utdanningsforbundet i Tønsberg skriver i Tønsbergs Blad at han er skuffet over at bystyret åpner for enda en privat skole, fordi han mener det vil gå ut over mangfoldet i den offentlige skolen.

Utdanningsdirektoratet opplyser overfor Utdanning at de skal behandle søknaden innen 1. april 2016.

Powered by Labrador CMS