Kommentatorer tror Kristian Jensen blir ny undervisningsminister

Lærersønn og Venstres kronprins, Kristian Jensen, vil ta over som undervisningsminister i Danmark etter Christine Antorini.

Antorini representerer sosialdemokratene og har sittet som undervisningsminister under Helle Thorning Schmidt siden 2011.

I forkant av valget i går spådde to kommentatorer overfor folkeskolen.dk at Jensen vil ta over dersom det blir et regjeringsskifte.

 

Lærersønn

I går kveld ble det klart at sosialdemokratenes statsminister Thorning-Schmidt trekker seg som leder for partiet, til tross for at partiet gjorde et godt valg.

Folkeskolen.dk har snakket med tidligere pressesjef og personlig rådgiver for forrige statsminister Lars Løkke Rasmussen, Søs Marie Serup, og den borgerlig-liberale kommentatoren Jarl Cordua.

Der er flere grunde til at de peker på Kristian Jensen. Blant annet har han vist stor interesse for folkeskolen, og ikke minst er han sønn av lærere, akkurat som kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Det er et område han har interessert seg mye for. Dette er et departement som han ønsker seg. Men han skal ha et tungt departement, så vi kan kanskje se for oss et innenriks- og undervisningsdepartement, siger Søs Marie Serup.

– En sterk statsråd kan slå i bordet til Finansdepartementet og sikre ressurser og kan også prege embetsverket, sier Jarl Cordua.

 

– Spiser sine statsråder

Politisk kommentator og tidligere statsråd, Hans Engell, mener ikke at Undervisningsdepartementet er en politisk drømmepost. Han sier det er et område "preget av detaljadministrasjon og teknikk".

– Det er dessuten overbefolket med mange lobbyister og særinteresser. Det er et departement som det er svært vanskelig å skape en politisk profil fra. Antorini for eksempel drukner mere og mere i folkeskolereform og implementeringshistorier, og det er mindre og mindre politikk i det hun foretar seg. Det er et departement som spiser sine statsråder, sier Engell.

Han tror ikke Jensen er aktuell for denne posten.

–For ham vil det være å bli kjørt ut på et sidespor. Han har været skatteminister og dermed inne i det tunge politiske arbeidet. Han er Venstres nestleder og kronprins. Undervisningsdepartementet fører ikke videre til de høyeste poster i politikken. Lars Løkke Rasmussen vil være nødt til å gi ham noe som tyngre, sier Engell.

Han peker heller på Karen Ellemann, blant annet fordi hun har lærerbakgrunn.

– Det er ikke et departement man går inn i fordi man er god på allmenn politikk, men fordi man har spesielle interesser, sier han.

Powered by Labrador CMS