Byrådsleder i Bergen Roger Valhammer (Ap) bekrefter at de ønsker å kjøpe 18 Akasia-barnehager.
Byrådsleder i Bergen Roger Valhammer (Ap) bekrefter at de ønsker å kjøpe 18 Akasia-barnehager.

Bergen kommune vil kjøpe 18 Akasia-barnehager

Bergen kommune og barnehagekjeden Akasia er enige om å inngå forhandlinger om kjøp av 18 barnehager i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer frem i en pressemelding fra kommunen.

Der heter det at det tas forbehold fra begge sider om at sluttresultatet må godkjennes av henholdsvis bystyret i Bergen og Akasias generalforsamling.

Ifølge byrådsleder, Roger Valhammer (Ap), vil oppkjøpet være i tråd med målsetningen om å øke den kommunale andelen av barnehager i Bergen. Syv av ti barnehager i Bergen er i dag private.

– Byrådet ser frem til konstruktive forhandlinger med Akasia med mål om å bli enige om en ryddig og god avtale for begge parter, sier Valhammer i pressemeldingen.

Les også: Gnist-barnehagene har solgt eiendommer til fond i Australia

Les også: Ny rapport: Barnehagene bør ikke finansieres på samme måte som privatskolene

– Usikre betingelser

Akasia Barnehage eier og driver 20 barnehager med rundt 380 ansatte og 1500 barnehageplasser. 18 av dem ligger i Bergen kommune, og kan nå bli kommunale.

Styreleder i Akasia, Tor André Ljosland forteller at årsaken til at de går i dialog med kommunen om et eventuelt salg er at høy gjeldsgrad og usikre rammebetingelser har gjort det krevende for dem å oppnå gode økonomiske resultater.

Ifølge barnehage.no hadde konsernet i 2019 en omsetning på nær 424 millioner kroner. Resultatet før skatt endte på minus 23 millioner kroner. Akasia barnehage AS hadde en omsetning på nær 283 millioner kroner samme år, og et resultat før skatt på drøyt sju millioner kroner i minus.

Konsernet er heleid av de 25 kirkesoknene i Bergen kommune, og har rundt 550 ansatte. Ljosland presiserer i pressemeldingen at Akasia aldri har utbetalt utbytte til sine eiere.

– Vi går inn i denne dialogen med kommunen med tanke på å finne en god løsning for barna, foreldrene og de ansatte i Akasia barnehagene. Vi har gode barnehager med høy kvalitet og flinke ansatte, sier Ljosland i pressemeldingen.

Krever tilbakebetaling

Samtidig som partene nå går i dialog om et mulig oppkjøp er de også i konflikt med hverandre.

Bergen kommune mener Akasia har brutt barnehageloven på flere punkt. I 2019 krevde kommunen å få tilbakebetalt 28 millioner. Kravet skyldes at de mener Akasia har hatt for lav bemanning gjennom flere år.

Akasia har tilbakevist kravet.

Powered by Labrador CMS