Litlafjell barnehage er en av Akasis barnehager. .
Litlafjell barnehage er en av Akasis barnehager. .

Glad for at Bergen kjøper Akasie-barnehagene

Bergen kommune mener at de Akasia-barnehagene tjente penger på å ha for lav bemanning. Nå kjøper kommunen hele kjeden for 90 millioner kroner.

Publisert

Bergen kommune får nær en halv milliard i gjeld med på kjøpet. Leder av Utdanningsforbundet Bergen, Bente Myrtveit, er glad for avgjørelsen fra kommunen.

– Jeg er veldig glad for at Bergen kommune velger å kjøpe disse barnehagene, de har jo ønsket å øke andelen kommunale barnehager og da er det fint at de holder sine løfter, sier Myrtveit.

Med Bergen kommune som arbeidsgiver, vil de ansatte i disse 18 barnehagene få ny tariffavtale og arbeidstidsavtale.

– Vi har god erfaring med kommunen som arbeidsgiver. Vi skal gjøre vårt beste for å få til en fin overgang, både for de ansatte og driften av barnehagene. De vil jo merke endringer. Blant annet kan de ikke beholde den kristne formålsparagrafen de i dag har, sier Bente Myrtveit.

Lang strid

Bergen kommune mener Akasia har brutt barnehageloven på flere punkt. I 2019 krevde kommunen å få tilbakebetalt 28 millioner. Kravet skyldes at de mener Akasia har hatt for lav bemanning gjennom flere år.

Den kirkeeide barnehagekjeden Akasia går mot slutten. Ved årsskiftet tar Bergen kommune over alle de 18 barnehagene kjeden drifter.

– Dette er en stor handel i kroner og øre, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap), til NRK.

Forhandlingene om en overtagelse har pågått siden februar. Salget ender en lang strid mellom kommunen og kjeden.

Totalt mener kommunen at åtte barnehager har spart inn minst 60 årsverk på åtte år.

De konkluderte med at barnehagekjeden hadde «flere brudd på barnehageloven». I etterkant gikk barnehagekjeden fra privat til ideell virksomhet.

Pengene Akasia skylder kommunen har blitt trukket fra i beløpet de betaler for barnehagene. Akasia bestrider fremdeles deler av kravet.

Det er selskapet Akasia Barnehage AS som Bergen nå overtar. Inkludert er alle eiendeler, rettigheter, plikter og gjeld. De overtar 15 barnehager og tre leieavtaler.

Powered by Labrador CMS