Monica Sande bruker filtfigurene i samlingsstundene i barna. Her fortelles historien om "de tre små grisene". Foto: Privat

Monica tryller frem historier i filt

Figurene fra Frost, Karius og Baktus, Hakkebakkeskogen og Thomas Toget. Det er ingen grenser for hva Monica Sande lager i filt.

Publisert Sist oppdatert

– Den aller første filtboken jeg laget var Hakkebakkeskogen. En av kollegaene mine i barnehagen hadde så lyst til å gi en sånn til tantebarnet sitt, så da tenkte jeg at jeg måtte jo prøve, forteller barne- og ungdomsarbeider Monica Sande.

Siden er det blitt mange bøker, lekebrett og eventyrtavler – med kjente figurer fra barnebøker og sanger. Og når hun deler videoene av hva hun har laget i sosiale medier, er kommentarfeltene fulle av lovord og applaus. (Se flere videoer nedover i saken)

– Jeg får veldig mye gode tilbakemeldinger og mange som blir inspirert til å forsøke selv. Det er jo også derfor jeg legger dem ut, sier Sande.

Konkreter i historiefortelling

Monica Sande har til sammen 20 års erfaring fra barnehage. I dag jobber hun Byskogen barnehage i Larvik, og barna der har stor glede av filtbøkene og filtfigurene hennes.

– De blar og leker med dem på egenhånd og vi bruker dem aktivt i eventyrstunder. Jeg vet hvor viktig det er med konkreter når du skal formidle eventyr, historier og sanger til barn. Man kan se gleden hos barna når de kjenner igjen figurene, forteller hun.

Til samlingsstundene bruker hun ofte en god gammeldags flanellograf også.

– Jeg tar for kjente bøker og eventyr som jeg vet at barn er glad i, som Karius og Baktus, Hakkebakkeskogen, Thomas Toget og Frost, for å nevne noen. Med flanellografen kan figurene bli med gjennom hele historien.

For store og små

Sande tror barn i dag kan ha ekstra glede av denne typen historiefortelling.

– De er vant til at mye fortelles på skjerm. Men med disse figurene får fortellingene en ekstra dimensjon. De kan ta dem ut, kjenne på dem og flytte dem rundt i historien selv.

Filtbøkene fenger både store og små, forteller hun.

– Og jeg har gode erfaringer med å bruke dem med barn som ikke kan så godt norsk, sier hun.

Tar private oppdrag

Bøkene klipper hun ut i den myke typen filt man får kjøpt på hobby- og sybutikker. Til figurene derimot bestiller hun en flanell som er stiv, slik at det er enkelt å ta ut og flytte figurene.

Og i tillegg til å lage bøker og eventyr til barnehagen der hun jobber, tar hun også nå private oppdrag og bestillinger, og har laget sin egen facebookside.

– Det tar meg cirka 15 timer å lage en slik bok. Så timeprisen for arbeidet er ikke høy. Men jeg liker så godt å holde på med dette, forteller hun.

Den siste videoen hun la ut på facebook-gruppen Idébroen for barn viser en bok med alle karakterene fra Frost. Både prinsessene, reinsdyret Svein og snømannen Olaf.

– Det blir heldigvis enklere og enklere, men et øyeblikk der lurte jeg på hva jeg hadde begitt meg ut på, ler hun.

Powered by Labrador CMS