Guri Melby.

Regjeringen utsetter endringer i barnehageloven nok en gang

Nå tar regjeringen sikte på våren 2021, ifølge kunnskapsminister Guri Melby.

Publisert

Men i statsbudsjettet vil regjeringen allerede nå kutte i pensjonstilskuddet til private barnehager, noe som får Private barnehagers landsforbund til å rase.

Det skriver barnehage.no. For over to år siden varslet regjeringen at de ville gjennomgå og endre lovverket etter at to regjeringsbestilte rapporter viste stor avkastning i barnehagesektoren.

Våren 2019 sendte regjeringen ut forslag til endringer i barnehageloven på høring. Da varslet de at forslaget til ny barnehagelov skulle legges fram samme høst. Siden den gang har det blitt utsatt en rekke ganger.

Pandemipreget

Kunnskapsminister Guri Melby (V) sa til barnehage.no i forbindelse med statsbudsjettet at de nå tar sikte på å legge fram lovforslaget til våren.

– Som tidligere varslet, jobber vi videre med flere av forslagene om nye reguleringer for private barnehager. Det kom en rekke innspill til flere sentrale forslag i høringen i fjor. Samtidig var arbeidssituasjonen i departementet preget av den pågående pandemien, utdyper statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Anja Johansen (V) til barnehage.no.

Har endret litt og litt

Foreløpig har regjeringen kommet med gjentatte justeringer i lovverket uten å legge fram en helhetlig endring. Et nytt nasjonalt tilsyn som skal følge opp økonomien i den private barnehagesektoren er i startgropen, og det er også gjort noen små endringer i ordlyden i barnehageloven knyttet til finansieringen av private barnehager.

I forbindelse med statsbudsjettet ble det kjent at regjeringen vil kutte i pensjonstilskuddet til private barnehager, noe som har skapt furore blant de private driverne. Kuttet utgjør 350 millioner kroner, men i en overgangsperiode vil regjeringen bruke 130 millioner kroner for å skjerme økonomisk utsatte barnehager som ikke er del av en kjede.

Bakgrunnen for kuttet er to rapporter regjeringen har bestilt som viste at mange private barnehager får utbetalt betydelig mer i pensjonstilskudd enn de faktisk bruker på pensjon.

Raser mot tilskuddskutt

Administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund (PBL), Anne Lindboe, kaller det elendig politisk håndverk av regjeringen og et usosialt kutt.

– Det går utover 30.000 ansatte. Mange av dem er lavtlønte kvinner. Vi risikerer nå å måtte endre pensjonsavtalen med de ansatte, sier Lindboe til Aftenposten.

PBL mener tallene regjeringen baserer seg på er feil og viser til to rapporter organisasjonen selv har bestilt. Disse konkluderer med at forskjellene i pensjonsutgifter mellom kommunale og private barnehager er langt mindre enn tallene regjeringen baserer seg på.

Lindboe mener kuttet kan resultere i dårligere kvalitet og konkurser i den private barnehagesektoren.

Powered by Labrador CMS