Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby vurderer å justere smitteverntiltakene i skoler og barnehager.

Tiltakene på gult og rødt nivå i skoler og barnehager kan bli endret

Regjeringen vurderer å justere tiltakene på gult og rødt nivå på skoler og i barnehager.

Publisert

I en pressemelding opplyser regjeringen at de har bedt Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet om å gjennomgå smittevernveilederne for skoler og barnehager med utgangspunkt i dagens smittesituasjon.

De siste ukene har smitten på nasjonalt nivå økt, og hurtigspredende muterte virusvarianter har gjort smittevern krevende, også på skoler og i barnehager.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier at regjeringen har fått mange innspill fra barnehagene og skolene om at de ønsker seg en oppdatering av veilederne etter at de nye virusvariantene har kommet.

– Vi ser også at det varierer en del hvordan skolene etterlever tiltakene. Derfor er det grunn til å vurdere nærmere hvordan gult og rødt nivå bør praktiseres, sier hun.

Etatene er allerede i gang med prosessen i samarbeid med utdanningsorganisasjonene, KS og kommuner.

Les også: Massetestingen i Oslo-skolene starter på Stovner videregående skole

Krevde en revidering

Det er i tråd med det lærerorganisasjonene har etterlyst. I midten av februar gikk leder for Utdanningsforbundet, Skolelederforbundet og Norsk Lektorlag ut i Utdanningsnytt og etterlyste en revidering av smittevernveilderne.

Et av deres poeng er nettopp at veilderne ble laget i mai i fjor. Nå er smittesituasjonen en annen med de muterte variantene.

– Etter nyttår var det kommuner som startet skoleåret på rødt nivå uten at smittetrykket var stort. Nå har de samme kommunene utbrudd av mutantvirus, og er underlagt akkurat de samme smittevernreglene som i januar. Det oppleves merkelig. Det er to helt ulike situasjoner, men samme sett med regler, sa leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal til Utdanningsnytt den gangen.

Forbundslederne understreket dessuten at de ønsker å bli tatt med i en revidering av veilederne.

– Vi har gjort oss nok erfaringer der ute til at vi kan hente inn kunnskap om hvilke justeringer som bør gjøres og hvilke smittevernregler som faktisk lar seg gjennomføre i praksis. Det vil skape trygghet og mindre uro om de sentrale partene setter seg ned sammen, uttalte Handal.

"Oransje nivå" i Oslo

Også Oslos skolebyråd Inga Marte Thorkildsen har lagt press på regjeringen for en oppdatering av smitteverntiltakene. Torsdag ble det klart at hun ikke lenger ville vente på en nasjonal revidering.

– Jeg ser at vi er nødt til å gjøre noe. Vi kan ikke vente på at regjeringen skal få revidert trafikklysmodellen, sa skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i Oslo til NTB.

Thorkildsen har bedt fagavdelingen i kommunen om å se på hvilke grep de kan gjøre for å stramme inn, uten å skru helt opp til rødt nivå, og derimot etablere et såkalt "oransje nivå".

Powered by Labrador CMS