Vestli skole i Oslo stenges for fysisk undervisning fra fredag og i hele neste uke etter at det er påvist tilfeller av mutert virus på nesten samtlige trinn på skolen.

Oslo lager «oransje» nivå

Oslos skolebyråd ser seg nødt til å bryte ut av rammene til regjeringens trafikklysmodell samtidig som det er påvist tilfeller av mutert virus på nesten samtlige trinn på Vestli skole.

– Jeg ser at vi er nødt til å gjøre noe. Vi kan ikke vente på at regjeringen skal få revidert trafikklysmodellen, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i Oslo til NTB.

Hun vil stramme inn koronatiltakene på skolene i hovedstaden, men er i utgangspunktet bundet til å velge enten rødt eller gult nivå. Thorkildsen mener at gult nivå, som FHI og Helsedirektoratet har anbefalt i Oslo i barne- og ungdomsskolen, ikke er tilpasset det muterte viruset.

– Gult nivå er i praksis grønt nivå med mer Antibac, og at man ikke kan dusje i gymmen. Og selvsagt skal barna være hjemme ved symptomer. Det er ikke bra nok i en situasjon med mye smitte, sier hun.

Lest denne? Massetestingen i Oslo-skolene starter på Stovner videregående skole

«Oransje nivå»

Thorkildsen har nå bedt fagavdelingen i kommunen om å se på hvilke grep de kan gjøre for å stramme inn, uten å skru helt opp til rødt nivå – som altså helsemyndighetene har frarådet. Hun kaller det for «oransje nivå».

– Det er for stor forskjell på gult og rødt nivå. Vi må hente det beste fra rødt nivå inn i tiltakene på gult nivå, sier Thorkildsen.

– Er dette en protest mot regjeringen?

– Net, det er ikke en protest. Det er et forsøk på å finne løsninger på en prekær situasjon som er fortvilende for oss.

Thorkildsen mener at hovedproblemet er at elevene har for mange nærkontakter med dagens regelverk på gult nivå.

– Det innebærer at smitten sprer seg raskt, og det betyr at veldig mange elever og ansatte kommer i karantene ved utbrudd. I verste fall risikerer man at skolene blir helt stengt, og at det blir full hjemmeskole.

Mutert virus på nær samtlige trinn

Det er påvist tilfeller av mutert virus på nesten samtlige trinn på Vestli skole i Oslo. Hundrevis av elever og nesten alle lærerne sendes i karantene.

Skolen, som ligger i Stovner bydel, stenges for fysisk undervisning fra fredag og i hele neste uke, opplyser skolen på sine hjemmesider.

– Jeg synes dette er veldig alvorlig, først og fremst med tanke på elevenes læring. Vi måtte jo stenge før vinterferien også, sier rektor Ellen Sundby til NTB.

Det er påvist tilfeller av mutert virus på samtlige trinn med unntak av tredje trinn. Rektoren opplyser at på enkelte av trinnene er det snakk om påvist mutert virus hos elevenes foreldre.

Skolen understreker at de holder det som veldig sannsynlig at det også er smitte på tredje trinn.

Powered by Labrador CMS