Mandag kommer tusenvis av skoleelever tilbake til skolen.
Mandag kommer tusenvis av skoleelever tilbake til skolen.

Flere kommuner mener nytt testsystem for skoler og barnehager kom for brått på

Flere kommuner er kritiske til et nytt koronatestsystem for skoler og barnehager og mener de nye retningslinjene kom for brått på.

Publisert

Mandag strømmer barn og unge tilbake til skolebenken. Da er det nye retningslinjer for at barn og unge skal slippe smittekarantene. Barn og unge under 18 år kan slippe smittekarantene, dersom noen i klassen eller omgangskretsen er smittet – dersom de testes jevnlig. Men flere kommuner vet ikke hvordan de skal få det til, skriver VG.

Helsedirektoratet sendte ut brev til kommunene én uke før skolestart. Ifølge direktoratet legges det opp til testing på en kommunal teststasjon eller testing på skolen eller i barnehage. Også selvtesting, der positive tester skal bekreftes med ny test i regi av helsetjenesten, er ett av alternativene.

– Vi vet ikke hvordan systemet skal se ut. Om det er klart til mandag, er usikkert. sier smittevernoverlege Egil Bovim i Bergen. Bjørnafjorden, Rana og Øygarden er blant kommunene som er enig i at de burde fått bedre tid.

Les også. Oslo-lærerne rykker frem i vaksinekøen

Drop-in og omreisende testteam

I Oslo var først planen at de skulle fortsette massetesting ved ungdomsskoler og videregående skoler, men torsdag snudde kommunen og fredag ble det sendt ut ny informasjon til skolene.

I Oslo er følgende reglene for testing av barn ved utbrudd i skolenen:

Barnetrinnet:

  • Elever på barnetrinnet tester seg så fort som mulig på drop-in på en feberklinikk eller kommunal teststasjon, med en hurtigtest. Foresatte må selv sørge for at sitt/sine barn testes ved nærkontakt.
  • Eleven er i karantene inntil testsvaret er klart. Ved hurtigtest tar det kort tid å få svar. Er testen negativ, trenger elever ikke gå i smittekarantene.
  • Deretter tester eleven seg på enten dag 3, 4 eller 5. Så lenge testen er negativ, slipper eleven karantene.

Ungdomstrinnet

  • I løpet av neste uke vil kommunen ha på plass et testteam, som kan dra ut for å teste elevene på skolen.
  • Hvis eleven tester seg på teststasjon er eleven i karantene inntil testsvar er klart. Ved hurtigtest tar det kort tid å få svar. Er testen negativ, trenger elever ikke gå i smittekarantene.
  • Deretter tester eleven seg på både dag 3 og på dag 5 på en teststasjon. Så lenge testen er negativ, slipper eleven karantene.

Videregående

  • Hvis en elev på skolen er smittet, skal nærkontakter testes raskest mulig, helst på dag 1.
  • Elever på videregående tester seg med selvtest, som de får av skolen.
  • Er testen negativ, trenger elever ikke gå i smittekarantene. Er testen positiv, blir eleven sendt hjem.
  • Deretter tester eleven seg på både dag 3 og på dag 5 på en feberklinikk eller kommunal teststasjon. Så lenge testen er negativ, slipper eleven karantene.

– God kapasitet

Fungerende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at det nå tas halvparten så mange prøver i kommunene som våren 2021, og det blir antakelig enda færre i august ettersom stadig flere innbyggere blir fullvaksinert.

– Derfor bør det være god kapasitet til å teste skoleelever, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS