Stadig flere blir i barnehagelæreryrket

Målet om 50 prosent barnehagelærere i barnehagen er mulig å få til allerede i august 2018, viser ny rapport.

Stadig flere av de nyutdannede barnehagelærerne velger å bli i jobben, viser en ny rapport fra Følgegruppen for barnehagelærerutdanningen (BLU). Den viser også at tilbudet av barnehagelærere dekker dagens etterspørsel.

- Målet om 50 prosent andel barnehagelærere kan nås allerede i august 2018. Men det forutsetter at de nye reglene innføres med umiddelbar virkning. Venter man til 2020 vil svært mange nyutdannede og potensielle barnehagelærere forsvinne på veien, sier leder Mimi Bjerkestrand i Følgegruppen til Første steg.

Søknaden til den nye barnehagelærerutdanningen har vært jevnt stigende de tre siste årene, viser den nye rapporten.

Det ble tatt opp 2713 studenter i 2013, 2765 studenter i 2014 og 2960 studenter i 2015. Antallet mannlige barnehagelærerstudenter har også økt, fra 456 studenter i 2013 til 543 studenter i 2015. Det betyr at 18 prosent av studentene i fjor var menn.

- En ny trend er at studentene blir stadig eldre ved avsluttet utdanning. Årsaken er blant annet flere deltidsstudium og arbeidsplassbaserte studier, som gjør det mulig de som allerede jobber i barnehagen å ta barnehagelærerutdanning, sier dosent Svein Ole Sataøen.
Han har utarbeidet rapporten på oppdrag fra Følgegruppen Sammen med Lars Gulbrandsen ved Høgskolen i Oslo; Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (NOVA) og Olav Kvitastein ved Høgskolen i Bergen.

 

Hele denne artikkelen kan du lese i tidsskriftet Første steg nr. 2/2016 som kommer ut 26. februar.

Powered by Labrador CMS